Smaku W DOMU

CHŁODNIK NA UPALNE DNI

7 maja 2018

Uwielbiam porę wiosenno – letnią także ze względu na zimne zupy. 
Nie ważne czy jest to udon, ramen, czy chłodnik. Lubuję się w nich niemiłosiernie. Z resztą, pewnie niektórzy z Was zauważyli, że zupy i desery to moje ulubione dania… Miejmy nadzieję, że przez najbliższe miesiące czeka nas dużo okazji aby móc ochładzać się zimnymi posiłkami. Siedząc i popijając schłodzone bąbelki parę dni temu, B. stwierdził, że może czeka nas cztero miesięczne lato. A, że jestem optymistką, trochę zaczęłam w to wierzyć.

domowy chlodnik jak zrobić

Ilu ludzi, tyle przepisów na chłodnik.

Zauważyłam, że niezależnie ile zjem chłodników na mieście, każdy różni się od siebie. Bywają słodsze, kwaśniejsze, na jogurcie, kefirze, czy maślance, z koperkiem lub szczypiorkiem, z zimnym jajkiem lub ciepłym. Moja wersja chłodnika opiera się przede wszystkim na smaku mocnego kwaśnego buraka i słodkiej maślanki, uwielbiam wersję z koperkiem i jajkiem na twardo podawanym na zimno. Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje ma chłodzić, więc nie dość, że ochładzam sam wywar w kostkach lodu, to następnie chowam chłodnik do lodówki na minimum półtorej godziny. Jestem zwolenniczką „wkładki” w zupie, dlatego ścieram dużo rzodkiewek, ogórków i botwiny do zupy, aby była gęsta i pożywna. Ważnym aspektem jest dla mnie sam produkt, dlatego najczęściej kupuję składniki na Hali Mirowskiej. Znajdziemy tam regionalne nabiały, domowe przetwory i cudowne warzywa i owoce.

hala mirowska, chłodnik, jak zrobić
hala mirowska, warzywa i owoce, gdzie kupić, chłodnik

Przepis na chłodnik (cztery porcje)

  • 1 duży pęczek młodej botwiny
  • 600 ml maślanki koneckiej
  • 1 duży ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z wyciśniętych dwóch cytryn
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
glodnadaga gotuje chlodnik przepis
chłodnik jak zrobić przepis
jak zrobić chłodnik przepis
jak zrobić chłodnik przepis

Kluczową sprawą w dobrym chłodniku jest botwina.

Nie bójcie się spróbować urwanego liścia na targu, aby sprawdzić czy jest odpowiednio dojrzały. Ważne aby był kwaskowaty z nutą delikatnej cierpkości, dobrze też aby botwina miała co najmniej średniej wielkości bulwy. W domu należy rozdzielić ją na trzy części – bulwę, łodygi i liście, pierwszą część obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, natomiast resztę posiekać. W garnku zagotować półtora litra wody z dwiema łyżkami octu, łyżeczką soli i cukru. Do mojej wersji chłodnika dodaje też roztarte w moździerzu ziele angielskie – zazwyczaj trzy większe ziarna, które dosypuje do gotującej się wody. Nadaje fajny ziemisty posmak zupie. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy do niej buraka tylko na trzy minuty, łodygę na półtorej minuty, a same liście na około trzydzieści sekund. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i aby od razu stracił na temperaturze przelewamy go do dużej miski, wkładając w drugą miskę wypełnioną lodem. W tym momencie dodaję też sok z cytryny, aby burak został w pożądanej przeze mnie konsystencji(!) Gdy chłodnik będzie nam stygnął, ścieramy ogórka na dużych oczkach, rzodkiewkę na małych, a koperek i czosnek siekamy nożem. W moim domu nie posiadamy wyciskarki do czosnku, niestety traci on bardzo wtedy na jakości i oczywiście także na smaku. Jeśli nie umiesz siekać jak profesjonalny szef kuchni (ja niestety też nie umiem), pokrój czosnek w cienkie plastry a później poszatkuj go nożem w poprzek. Gdy wywar będzie całkowicie zimny, dodaj wszystkie składniki i zalej zimną maślanką. Nie bez kozery podałam firmę maślanki. Naturalna maślanka konecka, ma bardzo fajną gęstość i słodycz, która cudownie łączy się z posmakiem cytrynowego buraka. Dzięki temu chłodnik ma przyjemną zawiesistą konsystencję, która zostaje na łyżce. Nie jestem wielką fanką mlecznych zup, dlatego maślanki bardziej używam do wyrobienia konsystencji i nadaniu ładnego koloru.
W większości przepisów proporcję wywaru do maślanki są 1:1, w moim przypadku jest to 2:1.

jak zrobić chłodnik lato przepis
jak zrobić chłodnik, lato upalne dni przepis

Czekanie i powolna degustacja.

Teraz pozostaje nam tylko doprawienie chłodnika przed wstawieniem do lodówki. Pamiętajcie, że im coś jest chłodniejsze, tym mniej ma wyczuwalne aromaty dlatego warto chłodnik posolić więcej niż normalnie i popieprzyć. Gdy chłodnik będzie się chłodzić nastaw jajka na siedem minut, od razu obierz ze skorupki i wrzuć do zimnej wody. Dzięki temu białko nie będzie nieprzyjemnie sztywne w zupie. Po półtorej godziny wyjmij chłodnik z lodówki, posiekaj drobno szczypiorek, przekrój jajka na pół i gotowe. Teraz zostaje tylko powolna degustacja w gronie przyjaciół!

 

Za zdjęcia dziękuję Julii Kaczorowskiej.

Zobacz także

2 komentarze

  • Reply Ola 8 maja 2018 at 07:55

    Super, będziemy robić z Zuzką w nadchodzący upalny weekend!

    • Reply glodna 8 maja 2018 at 10:37

      no i pięknie!

    Zostaw tipa