Smaku W RESTAURACJI UMAMI

CZY WEGAŃSKIE SUSHI MOŻE BYĆ DOBRE?

30 kwietnia 2018

Wiosna i lato to chwile, w których mogę odłożyć mięso na bok. Jednak gdy wielu znajomych polecało mi sprawdzić pewien sushi bar na Hożej, odkładałam to na późniejszy plan. Sezonowość między kwietniem a październikiem to chyba każdego z nas ulubiony moment. Zajadamy się szparagami, truskawkami, brukselką, bobem, kalarepą, grzybami i przede wszystkim pomidorami. No ja pomidory od dziecka lubię najbardziej i uwierzcie mi, że autentycznie potrafię się popłakać gdy pomidory się kończą… Jednak kiedy usłyszałam, że mam iść na sushi gdzie nie ma ryby trochę stwierdziłam, że nie widzę w tym sensu. Przecież to ryba jest najważniejszym składnikiem w sushi i to właśnie dla tej ryby chodzę regularnie je jeść. 

vegan sushi warszawa
sushi vegan warszawa

No i masz babo za swoje! Przez swoją upartość jesz to dopiero teraz po raz pierwszy! Pomyślałam sobie konsumując to piękne temari ze zdjęcia.
Temarizushi, czyli niewielkie kulki ryżu z dodatkami na wierzchu. Ryż przygotowywany jest na bazie octowej marynaty, która ciekawie wpływa na smak znajdujący się u góry. Często są na tyle niewielkie, że można je zjeść z łatwością na jeden kęs. W tym przypadku warto skupić się na tym co u samej góry. Idealnie zamarynowany, idealnie dojrzały, ukochany pomidorek. Ja nawet nie muszę znać proporcji w jakich odleżało to cudo. Ja po prostu chcę go jeść najczęściej jak się da. Jak zamkniecie oczy i pomyślicie o smaku dzieciństwa, to tak jak mi przychodzi Wam na myśl kanapka z pomidorem i cebulą? Gdy byłam większa był też szczypior. A na tych dwóch temari właśnie znajdują się te dwa dodatki. A gdyby pobawić się w sensorykę, to wiecie że jak zamknęłam oczy kilka tygodni później w Youmiko w Krakowie, to byłam święcie przekonana, że jem nigiri z tuńczykiem, a było to nigiri z pomidorem?

I to jest właśnie ta magia tego miejsca. Tu nie tęskni się za rybą, tu odkrywa się zupełnie inne podejście do rzeczy tak dobrze nam znanych. Marysia Przybyszewska, która jest tutaj szefową kuchni niesamowicie czuje sezonowość. Restauracja współpracuje z gospodarstwami Majlertów i Rutkowskich (państwa Ziółków) dlatego poczujemy tu ciekawy mix polskich produktów wykończonych z japońską precyzją. Jak się okazuje pora wiosenno – letnia jest najlepsza na robienie wegańskiego sushi. Są wspaniałe (już wcześniej wspomniane) dojrzałe pomidory, groszek zielony, kukurydza, kalarepka, bób, brokulik gałązkowy, młode liście mangolda, młode pędy groszku i wspaniałe sałaty. Wciąż pojawia się coś nowego a zespół z Marysią na czele ciągle kombinuje co warto zamarynować, wrzucić w tempurę lub zjeść na surowo.

youmiko vegan sushi warszawa
gdzie na sushi warszawa vegan

Drugim objawieniem w Youmiko Vegan Sushi na ulicy Hożej w Warszawie, okazały się sałatki i bowle chirashi, czyli zdekonstruowane sushi. Produkty, które zazwyczaj znajdziemy w rolce, tu prezentują się w misie z dodatkiem ryżu, rozebrane na czynniki pierwsze. Od razu podkreślę i zaznaczę, że to pierwsze bowle po za domem, które mi zasmakowały. Ryż był idealnie ugotowany, cudownie doprawiony octem, no i te dodatki… Cukinia i młoda cebulka w tempurze, edamame, pikle z ogórka i kapusty, marynowany imbir i świeża sałata. Totalny odlot, a jakie to odświeżające i pożywne! Chirashi możecie zjeść także w formie lunchu z dodatkiem ciepłej zupy miso i zielonej herbaty za jedyne 23 zł. Dopiero niedawno zorientowałam się, że można też zbierać w Youmiko pieczątki i dziesiąty lunch ma się gratis! Druga sałatka to mała przystawka w formie marynowanych warzyw – marchewki, rzepy i tykwy. Fajna odmiana po kimchi i wakame, które jednak bardziej kojarzą mi się z okresem zimowym.

Ogromnie się cieszę, że w końcu wchodzimy w okres kiedy ciężkie mięso, gorące buliony i słodkie ciasta odejdą na chwilę w zapomniane. Na ich miejscu pojawią się chrupiące warzywa, chłodniki, lemoniady i soczyste słodkie owoce. Jeśli zostajecie na majówkę w Warszawie, a nie macie pomysłu gdzie wybrać się ze znajomymi na lunch polecam Wam Youmiko. Są otwarci całą majówkę, a z tego co podejrzałam na ich facebooku, szykują specjalnie na tę okazję gunkany z edamame i shittake.

YOUMIKO VEGAN SUSHI ul. Hoża 62, Warszawa
Czynne : pon – czw 12:00 – 22:00
pt – sob 12:00 – 23:00
niedz 13:00 – 21:00

Zobacz także

Brak komentarzy

Zostaw tipa