Smaku W DOMU

LENIWE ŚNIADANIE DLA SMAKOSZY

29 lutego 2020

Uwielbiam kluski leniwe. Do dziś nie wiem, dlaczego podawane są jedynie w Barach Mlecznych lub w domowym zaciszu. Wystarczy dobry jakościowo twaróg, jajko, mąka i ulubione dodatki. Ta wersja jest z nutą lawendową oraz bułką tartą na oleju kokosowym. Fajna, alternatywa dla osób, które wolą lżejszą wersję. 

kluski leniwe, przepis, weekendowe śniadanie, słodkie śniadanie, leniwe śniadanie

Z ZIEMI POLSKIEJ DO HOLENDERSKIEJ

Do dziś pamiętam zachwyt moich zagranicznych znajomych, kiedy przygotowałam dla nich polską kolację, mieszkając w Amsterdamie. Na deser podałam kluski leniwe, a jako digestive (trunek na trawienie), zaserwowałam gorzką żołądkową. Największe zdziwienie pojawiło się, kiedy spróbowali czystego twarogu wiejskiego, który kilka dni wcześniej dotarł do mnie w paczce prosto z Warszawy. Jedyne za czym tęskniłam na obczyźnie to twaróg! Jedyne co było szokiem dla moich towarzyszy to twaróg, który według nich mógł pretendować do zepsutego. Całe szczęście po wyjaśnieniu im, czym charakteryzują się nasze twarogi, szybko znalazłam nowych sprzymierzeńców, ucztując do rana. 

To miłe wspomnienie, o którym przypomniałam sobie w trakcie pisania tego przepisu. Kolejnym mogą być misternie przygotowane kluseczki przez Panią Danusię, która była gosposią w moim domu przez ponad 10 lat. Uwielbiałam jej interpretacje leniwych – zawsze miały bardzo dużo twarogu, a mąka jedynie sklejała nabiał, aby mógł utrzymać konsystencję. To Jej przepis minimalnie zmodyfikowałam. W tej recepturze sekret tkwi w tym, że do masy dodajemy same żółtko. Białka nie wylewajmy – może przydać się do jajecznicy na następny dzień albo na omlet.

SKŁADNIKI (NA 3 PORCJE)

kluski leniwe, przepis, weekendowe śniadanie, słodkie śniadanie, leniwe śniadanie

 

W pierwszej kolejności zrób cukier lawendowy. Do blendera wsyp cukier i lawendę. Zblenduj. Jeśli nie zużyjesz całości do śniadania, ten cukier idealnie pasuje do herbaty lub wyżej wspomnianego słodkiego omleta. Twaróg rozgnieć widelcem i wbij w niego żółtko. Wymieszaj ser z jajkiem i dopiero wtedy dodaj mąkę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto ręką. Będzie kleiste, jednak bardzo łatwe do formowania. Podziel na dwie części i zacznij rolować. Zacznij od rolowania w środku masy, która powinna mieć owalny kształt i formuj na wałki, wyciągając ciasto do zewnątrz. W ten sposób powstaną dwa długie wałki, które należy podzielić nożem na równe kluseczki. Osobiście lubię jeszcze lekko wgnieść w nie widelec, aby nabrały formy. Zagotowujemy wodę i wrzucamy pierwszą partię (połowę klusek) – są gotowe w momencie, kiedy wypłyną na wierzch. Odcedzamy i wrzucamy drugą część. Kiedy kluski będą ugotowane, rozgrzewamy olej kokosowy na patelni. Kiedy będzie rozpuszczony wrzucamy bułkę tartą i podsmażamy, aż bułka się przyrumieni. Kluski leniwe polewamy bułką i oprószamy cukrem pudrem z lawendą. Gotowe!

Czy mój przepis na kluski leniwe uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply