Smaku W DOMU

LESS WASTE – WARZYWNA ZAPIEKANKA W CZASIE KWARANTANNY

29 marca 2020

Na zapiekankę warzywną jest milion sposobów. Warto wykorzystać to co aktualnie znajduje się w lodówce.
Oto sposób na doprawienie warzyw tak, aby były jeszcze smaczniejsze!

zapiekanka warzywna, jak zrobić zapiekankę, kwarantanna, łatwe przepisy w domu, prosta kuchnia w domu

W tym przepisie wystarczy mieć swoje ulubione warzywa, przyprawy i dodatki. Ważne, aby znalazły się w nich ziemniaki, ulubiony ser, dwa rodzaje warzyw korzennych i warzywo śródziemnomorskie. W tym przepisie najważniejsze jest doprawienie. Połączenie warzyw wraz z ziarnami kolendry i czerwonym pieprzem to ostatnio moje ulubione. Oprócz pieczonych świetnie sprawdzają się także jako dodatek w szakszuce. Jeśli wolisz pieczonego selera niż pietruszkę lub bakłażana zamiast cukinii – zamień go. Pamiętaj tylko, aby bazować na produktach z podobnej grupy.  

SKŁADNIKI
  • 7 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 szalotki,
  • 1 cukinia,
  • łyżka ziaren kolendry,
  • łyżeczka czerwonego pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • mozzarella,
  • 2 garści szpinaku,
  • feta,
  • suszone pomidory,
  • olej słonecznikowy.

Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu). Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 2cm, pietruszkę, marchewkę oraz cukinię również w plastry, a szalotkę w piórka, siekamy drobno czosnek. Do miski wlewamy olej słonecznikowy, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy oraz tymianek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i obtaczamy dokładnie w sosie. Doprawiamy solą. Wykładamy nimi cały spód żaroodpornego naczynia. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną mozzarellę w plastry lub startą na grubych oczkach.  W blenderze lub moździerzu mielimy ziarna kolendry z czerwonym pieprzem i zielem angielskim. Łączymy marynatę z olejem słonecznikowym i dodajemy do niej marchewkę, pietruszkę oraz szalotkę. Wykładamy nimi kolejną warstwę zapiekanki. Na tym etapie rozkładamy wcześniej umyty szpinak. Cukinię mieszamy z olejem słonecznikowym, oregano i solą. To ostatnia warstwa zapiekanki. Jeśli została nam mozzarella możemy ją także rozłożyć na tym etapie. Wkładamy do pieca i pieczemy 1h pod przykryciem – może być folia lub druga część naczynia żaroodpornego. Po godzinie otwieramy zapiekankę i pieczemy kolejne 20 minut. Kiedy zapiekanka będzie dochodzić kroimy suszone pomidory i fetę, dekorujemy nimi zapiekankę. 

zapiekanka warzywna, jak zrobić zapiekankę, kwarantanna, łatwe przepisy w domu, prosta kuchnia w domu

Czy mój przepis na warzywną zapiekankę uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

 

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply