Smaku W DOMU

MEATBALLS, CZYLI WŁOSKIE KLOPSIKI

25 lutego 2020

Mogą grać główne skrzypce lub być dodatkiem do dania. Najlepiej smakują w sosie na bazie pomidorów lub minestrone. Idealne dla małych konsumentów, jak i dużych. Każdy może znaleźć do nich ulubione przyprawy i cieszyć się ich oryginalnym smakiem. Ostrzegam, są uzależniające.

meatballs, minestrone, klopsiki, proste przepisy, łatwy obiad, danie dla dziecka

ILE POMYSŁÓW TYLE MOŻLIWOŚCI

Kuchnia ma być łatwa i przyjemna – a takie z pewnością są pierwsze przepisy na tej stronie. Dlatego pamiętajcie, aby nie uzależniać się od jednego przepisu i sztywno trzymać się ram – bądźcie kreatywni! Jedynie w cukiernictwie i piekarstwie ważne są temperatury i proporcje. W słonych daniach możecie dopasowywać smaki pod siebie. Ten przepis to podstawa, z której warto skorzystać – sami zdecydujecie, czy podacie je we włoskiej minestrone, rozgrzewającej i aromatycznej zupie warzywnej z pomidorami (tutaj przepis), w makaronie, a może tak jak w tym przypadku, w samym sosie z pieczonymi ziemniakami.
Gdybym niespodziewanie dostała telefon od znajomych, czy mogą wpaść wieczorem, mogłabym zaserwować je w pierwszej kolejności – szczególnie, że są łatwe w przygotowaniu i składają się z produktów, które znajdziemy blisko domu. Kluczowe jest tutaj mięso. Jestem zdania, że lepiej robić zakupy raz na jakiś czas u sprawdzonego rzeźnika i mięso mrozić, niż kupować w dyskontach. Z drugiej strony, przeczytałam ostatnio bardzo ciekawy artykuł o mięsie z wielkich hodowli w miesięczniku PISMO i trochę sama już nie wiem, co o tym mięsie myśleć i czy rzeczywiście jest „niezdrowe” – ale to chyba zostawię na inny wpis w cyklu #gastroalert, który znajdziecie na moim instagramie

meatballs, minestrone, klopsiki, proste przepisy, łatwy obiad, danie dla dziecka

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg mielonego mięsa (indyk lub wołowina),
  • 0,5 l passaty lub przecieru pomidorowego,
  • 1 papryka,
  • 2 szalotki,
  • pół natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 20 g bułki tartej,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • łyżeczka suszonej wędzonej papryki,
  • parmezan,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 suszona papryka Pasilla*,
  • mąka pszenna (do obtoczenia klopsików),
  • ulubiony tłuszcz do smażenia,
  • sól i pieprz.

Drobno siekamy natkę pietruszki i jedną szalotkę – wrzucamy do jednej miski posiekane produkty, mięso, bułkę tartą i wbijamy jedno jajko. Gdy dokładnie wymieszamy składniki – doprawiamy sosem sojowym oraz wędzoną papryką. Odstawiamy i zabieramy się za sos. Pamiętaj, że jeśli mięso jest bardzo zimne (prosto wyjęte z lodówki), potrzebuje trochę czasu na złapanie temperatury. W przeciwnym razie mięso puszcza bardzo dużo wody (niezależnie czy w smażeniu, pieczeniu, czy gotowaniu). Do przygotowania sosu, potrzebujemy pokroić w piórka drugą szalotkę, oraz w drobną kosteczkę paprykę. Rozgrzewamy olej (może być słonecznikowy, winogronowy lub rzepakowy) i przesmażamy w pierwszej kolejności szalotkę wraz z liśćmi laurowymi i suszoną papryką Pasilla, gdy się zeszkli dodajemy surową paprykę. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy wszystko passatą pomidorową. Zawsze, opakowanie zalewam 50 ml wody i dokładnie płuczę, aby cała zawartość wylądowała w garnku. Te 50 ml, przyda nam się także do sosu, który będzie nam się gotował 20 minut i zdąży nieco wyparować. Kiedy sos będzie dochodził, na średnim ogniu, wracamy do klopsików. Formujemy z mięsa kulki wielkości piłeczek pingpongowych. Z ilości podanej w przepisie, powinno wyjść około 16 klopsików. Przed wrzuceniem do sosu, obtaczamy je delikatnie w mące. Meatballsy wrzucamy na gotujący się sos. Wszystkie razem, ważne aby były przykryte sosem. Klopsiki są idealne po 10 minutach. Równie dobrze, może być to baza do makaronu, ten przepis idealnie pasuje do spagetti. Dzieci powinny być zadowolone. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami, które wcześniej ugotowałam, a potem wrzuciłam jeszcze na 20 minut do pieca z tymiankiem. Całość oprószyłam parmezanem i świeżą natką. Ty może wolisz ze świeżo mielonym pieprzem?  

*Pasilla to jedna z trzech suszonych papryk, uznawanych za fundament kuchni meksykańskiej. Jest dość długa (20 cm) i ma ciemnobrązowy kolor – widzicie ją na powyższym zdjęciu. Swoją nazwę – pasa (rodzynka), zawdzięcza nie tylko barwie, ale także aromatowi, który rzeczywiście przypomina suszone winogrona. Po namoczeniu jest bazą do wielu sosów, w tym przypadku – w pomidorowym do klopsików. Dziękuję Marcie za taki smaczny prezent z drugiego krańca świata – gdybyście wybierali się na Jukatan serdecznie polecam jej hotel w Bacalar z widokiem na piękną lagunę (tutaj link) – w Warszawie znajdziecie ją w Kuchniach Świata. Papryka jest z rodziny chille, ale jest delikatnie ostra. Jak dla mnie w skali 1-10, dałabym jej 2. Jeśli nie masz jej pod ręką, możesz zastąpić inną lub dodać wędzoną (tą samą co w klopsikach) do sosu. 

Smacznego! Koniecznie daj znać jak wyszedł przepis 😉

meatballs, minestrone, klopsiki, proste przepisy, łatwy obiad, danie dla dziecka

Czy mój przepis na meatballsy, czyli włoskie klopsiki uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply