Ludzi Smaku W BARZE BARMANÓW

NAJLEPSZE BARY WARSZAWSKIE

20 stycznia 2020

Ranking najlepszych koktajl barów stał się już normą na tej stronie (tutaj poprzednie wyróżnienia). Pewne koncepty barmańskie warto wspomnieć, oddzielając je grubą kreską od gastronomii. Szczególnie, że jest się czym szczycić. Tak jak gotowanie, tak i miksologia idą do przodu. Można nawet dojść do wniosku, że w tym drugim aspekcie idzie nam lepiej, bardziej świadomie. Pewnie pierwsze trzy miejsca mocno Was nie zaskoczą, bo widzicie je u mnie regularnie. Niemniej podtrzymuje zdanie, że należę do grupy osób, które jak polubią miejsce to bywają w nich często. A jeśli do tego zawsze produkt jest najlepszej jakości, to czemu o nim nie wspominać notorycznie?

Kiti bar, najlepsze drinki w Warszawie, najlepszy koktajl bar, co wypić w Warszawie

America Beauty, autorski koktajl Michała Sidło, Kiti Bar, grudzień 2019

Kiti bar, najlepsze drinki w Warszawie, najlepszy koktajl bar, co wypić w Warszawie

Ikigai, autorski koktajl Karoliny Gucwy, Kiti Bar

Kiti bar, najlepsze drinki w Warszawie, najlepszy koktajl bar, co wypić w Warszawie

Pani Ching oraz Think Fast Mr. Moto, autorskie koktajle Oksany Rokosz, Kiti Bar

Kiti bar, najlepsze drinki w Warszawie, najlepszy koktajl bar, co wypić w Warszawie

Perły i Wieprze w Kiti Barze – pop up kulinarny i trzecie urodziny baru

NAJLEPSZA KARTA W KITI BARZE

Najnowsza karta Kiti Baru jest dla mnie esencją tego co w tym barze najlepsze. Forma serwisu, estetyka i luźna atmosfera jest tutaj konkretna, tak jak ich najnowsza interpretacja smaków. Stworzyli komiks, który opiera się na kulturze TIKI, czyli głównym nurcie kierunkującym ich miksologiczne zapędy. Premiera miała miejsce podczas trzecich urodzin baru, w listopadzie. Każdy z barmanów stworzył koktajl oraz towarzyszącą temu opowieść tak, aby następnie przekazać treść Kamilowi Karpińskiemu, Romkowi Gajewskiemu oraz Andrzejowi Kzywyremu, a Ci zajęli się rysunkową interpretacją. Efekt jest oszałamiający i bardzo kreatywny.  Można siedzieć i czytać, popijając jednego z dziesięciu drinków. 

Za mną przetestowana połowa koktajli i werdykt jest jednogłośny. To najlepsza karta jak do tej pory w Kiti. Wręcz ciężko stwierdzić, która kompozycja smaków przypadła najbardziej do gustu. Na wyróżnienie zasługują wszystkie mikstury, dlatego pozwolę sobie je krótko opisać. 
PANI CHING, która bazuje na trzech rodzajach rumu, esencji szafranowej i kordiale na bazie nori oraz japońskiej herbaty. Zaskakuje też swoją minimalistyczną formą, czyli dużą kostką lodu z wydrążonymi trzema dziurkami, w których pływa esencjonalny kordiał. Mocny, złożony koktajl. 
THINK FAST MR. MOTO, czyli twist na koktajlu Scorpion Bowl, który to występuje w filmie o chińskim detektywie Moto. Bazą jest pisco malpaso, czarny bez, orzech laskowy, amol i pomarańcza. Zwieńczeniem koktajlu jest szałwia. Można tą miksturą delektować się bez końca, bardzo orzeźwiająca i stawiająca na nogi, aż chce się szukać i rozwiązywać zagadki!
IKIGAI po japońsku oznacza przyjemność i istotę życia. Bazuje na rumie, likierze z liczi oraz syropie ryżowym. Lekki long o fajnej konsystencji, którą dodatkowo nadaje mu tapioka jaśminowa. 
OŁ HONEY, HONEY, to połączenie rumu o smaku rooibosa z marakują i miodem. Podany w klasycznym szkle z pianką, jest dobry na początek.
AMERICA BEAUTY, kto nie oglądał filmu z Kevinem Spaceym, o przechodzącym kryzys wieku średniego Lesterze? Róża w tym koktajlu symbolizuje młodość, Amerykę i przebojowość. Podany koktajl na kruszonym lodzie zauroczy swoim smakiem nie tylko panie…

Na koniec o Kiti trzeba powiedzieć jeszcze jedno. Po pierwsze, co raz więcej barmanów bierze udział w konkursach. Dlatego chciałabym oficjalnie pogratulować trzem gringos Michałowi Sidło, Oksanie Rokosz i Karolinie Gucwie, za zajęcie drugiego miejsca w prestiżowym konkursie organizowanym przez ambasadę Chile. Cieszę się również, że w ostatnim kwartale miałam okazję dwa razy gotować na Kruczej, oby w 2020 było tego więcej!

KITI BAR
Czynne od czwartku do niedzieli od 18:00
ul. Krucza 6/14, Warszawa

Chivas Masters Takeover, Sonia Garbowska, El Koktel, lipiec 2019

El Koktel, najlepsze koktajle w Warszawie, gdzie napić się w Warszawie, Chivas

Najlepszy koktajl 2019, Sonia Garbowska, El Koktel

GIRL POWER W EL KOKTEL

Rok 2019 w El Koktel, należał jak dla mnie do Sonii Grabowskiej. To z jej rąk napiłam się najbardziej trafiającego w moje gusta koktajlu, w pewien lipcowy wieczór. Sonia ruszyła w ostatnim czasie jak torpeda. Zainwestowała w siebie, a w nią uwierzyli inni. To piękny przykład kiedy właściciele konceptu stawiają na pracowników i doszkalają ich, mając nadzieję, że prześcigną ich w osiągnięciach i konkursach. Chivas Masters Takeover to konkurs, w którym na Polskę wygrała Sonia. To właśnie z tej okazji został zorganizowany wieczór pod nazwą konkursową. Tak, aby każdy miłośnik Chivas Whisky, mógł spróbować jej popisowych trunków. Wieczór rozpoczęłam od SUMMER FORREST SOUR, bazujący na dwunastoletniej whisky, wanilii, dymie i jeżynie. Wytrawno – słodki koktel, z nutą dymną obudził moją wyobraźnię i zapoczątkował przyjemną podróż tego wieczoru. Drugą przygotowaną miksturą, dzięki której Sonia wygrała był MIZUNARA’S BREAK. Bazował na stosunkowo nowej whisky, która zadebiutowała w Japonii w 2014. Chivas Mizunara, poddana finiszowej maturacji w beczkach z japońskiego dębu (mizunara). Przez swoją cenę jest rzadko wykorzystywany przy produkcji whisky, a szkoda. Warto spróbować czysty produkt. Aromaty wydobywające się z tego rodzaju są owocowe i słodkie. Mieszają się nuty moreli, mandarynki, kokosa, wanilii i woń kwiatów jabłoni. Sonia połączyła to z kawą, skórką chlebową, trawą żubrową i tonką. I gdybym miała zachować jeden smak i zapach minionego lata. Byłby to ten koktajl. 

El Koktel to plejada utalentowanych barmanów, którzy swoją wiedzą i doświadczeniem pokazują, że kraftowa sztuka tworzenia koktajli przechodzi drugą młodość. Bar na Górskiego to modern classic cocktail bar. To znaczy, że na warsztat biorą klasyczne koktajle i dostosowują je do obecnych czasów – podkręcając i modyfikując na własne potrzeby. Nie trzymają się ściśle starych receptur, ale dostosowują je do dzisiejszych trendów. Bardzo ciekawa jest też ich najnowsza karta inspirowana oświetleniem, a dokładniej emocjami jakie towarzyszą przy różnych rodzajach światła. Podczas podróży koktajlowej w El Koktel, barmani bawią się formą i połączeniami smakowymi, stawiając również na pobudzenie zmysłów. Jeśli jesteś odkrywcą, spróbuj koniecznie koktelu pod nazwą Darkness. Jeśli zanurzysz się w smaku ciemności i będziesz w stanie wymienić składniki tej mikstury, koktajl masz w prezencie. Mi niestety się nie udało, chociaż podobno byłam blisko…

EL KOKTEL
Czynne od wtorku do soboty od 18:00
ul. Górskiego 9, Warszawa

gdzie napić się w warszawie, koktajle, sezonowość, kwestia smaku, warszawa, cosmopolitan, cosmo bar, zero waste

Cosmo Bar, listopad 2019

gdzie napić się w warszawie, koktajle, sezonowość, kwestia smaku, warszawa, cosmopolitan, cosmo bar, zero waste

Moktajl, czyli koktajl bezalkoholowy, Cosmo Bar

KOKTAJLE BEZALKOHOLOWE W COSMO BARZE 

Tak jak wspomniałam na wstępie, sztuka i świadomość barmańska idzie do przodu. Dlatego co raz częściej pojawiają się w koktajlbarach świetne alternatywy dla niepijących. Moktajle to drinki bezalkoholowe, które swoimi połączeniami smakowymi imitują cierpkie i gorzkie smaki, łudząco podobne do tych z wysokoprocentowych alkoholi. Mocno zaparzone herbaty, kłącze tataraku, dzikie zioła, czy trawa żubrowa, to tylko niektóre przykłady.  Cosmo Bar idzie nurtem zero waste, wykorzystując każdy możliwy produkt. Współpracują także z Mead Ladies, które dokładają do tego swoje doświadczenie i wyszukują specjalnie dla nich zioła na terenie Warszawy lub najbliższej okolicy. Ideologia jest słuszna i chociaż bar jest stosunkowo nowym projektem, z miesiąca na miesiąc, ma co raz więcej zwolenników. Odwiedzam i testuję ich każdą kartę. W tej ostatniej najbardziej zaskoczyły mnie mikstury bezalkoholowe, dlatego tym razem to właśnie te Wam przybliżę. 

Pierwszy moktail bazuje na sfermentowanym syropie z młodych szyszek modrzewia. Jest bardziej kwiatowy niż szyszki sosny, dając oryginalny smak lasu. Jako, że bar wykorzystuje każdy surowiec, z „odpadu” z orzecha włoskiego, stworzono syrop orzechowy bezalkoholowy oraz bitters. Do tych trzech produktów dodano na sam koniec jeszcze kordiał limonkowy. Mikstura jest łatwa w odbiorze, nie ma cierpkości, a występuje większa słodycz. Drugi moktail bazuje na soku z żurawiny, bittersie żurawinowym, chinotto (gazowany napój z gorzkiej pomarańczy), glicerynie cyprysowej, kordiale cytrusowym oraz aromacie zielonej trawy. Gdyby ktoś mi powiedział, że ten napój nie ma ani mililitra alkoholu, byłabym przekonana, że robią sobie ze mnie kpinę. Tak bardzo uderza w podobne smaki wytrawne, że nie ukrywam spowodowało to niezły przełom w moim alkoholowym życiu. Teraz z przyjemnością wybieram koktajle bezalkoholowe bez wyrzutu, że na spotkaniu ze znajomymi „wypada” się napić. Jako, że bar modyfikuje koktajle alkoholowe jak i bezalkoholowe w miarę na bieżąco, śmiało zapytaj o rekomendację lub po prostu opowiedz jakie smaki są Ci najbliższe. Barmani na pewno coś na to wymyślą. 

COSMO BAR
Czynne codziennie od 17:00 
ul. Twarda 4, Warszawa

loreta bar, najlepszy koktajl bar w mieście, gdzie napić się w warszawie, piękne miejsce w warszawie

Loreta Bar, kwiecień 2019

loreta bar, najlepszy koktajl bar w mieście, gdzie napić się w warszawie, piękne miejsce w warszawie

Loreta Bar, szefowa baru Ewelina Figiel

Z WIDOKIEM NA WARSZAWĘ LORETA BAR

Kolejne miejsce, to zdecydowanie jedno z najważniejszych barowych otwarć 2019. Loreta Bar mieści się w najnowszym warszawskim projekcie PURO HOTEL, na ostatnim siódmym piętrze. W ciepłe dni warto rozsiąść się wygodnie na roślinnych kanapach z widokiem na całe centrum. To także jeden z nielicznych barów rooftopowych, które są tak bardzo popularne w innych europejskich miastach, jak i na świecie. Aby uświadomić swoich gości, że bar nie funkcjonuje jedynie w późnych godzinach wieczornych, zostały stworzone dwa towarzyszące wydarzenia, które cieszą się aprobatą warszawiaków. Pierwsze, to PĄCZKOWY WTOREK – gdzie oprócz koktajli możemy spróbować firmowe słodkości od MODu oraz LAZY SUNDAY to cykl, który został stworzony z myślą o wspólnym, nieśpiesznym spędzaniu czasu przy dźwiękach serwowanych przez zaprzyjaźnionych DJów. Leniwa niedziela trwa nieprzerwanie od 12:00 do 17:00 więc po śniadaniu, można wybrać się do Lorety i skosztować nowej karty. 

Miejsce wyróżnia się jeszcze jednym ważnym aspektem. To także jeden z nielicznych barów, gdzie liderem zespołu jest kobieta. Ewelina Figiel była bardzo długo związana z Trójmiejską sceną barmańską, również z siecią hoteli Puro. Od kilku miesięcy rezyduje w Warszawie i z tego co widzę ma się świetnie.  Jest przykładem, że co raz więcej kobiet pojawia się w tym zawodzie i ma szansę na zaistnienie w pracy. Przyczyną dlaczego wciąż jest więcej barmanów niż barmanek jest prosta – to jest po prostu ciężka praca fizyczna. Serwis często trwa do 12 godzin, a w skład pracy wchodzi nie tylko przygotowanie koktajli, ale często noszenie ciężkich rzeczy. Chyba wszyscy jesteśmy zdania, że praca powinna po prostu sprawiać radość. Jednak jak się okazuje barmaństwo nie jest dla każdego, co raz częściej spotykamy się z informacją, że barmani pomimo świetnego doświadczenia zmieniają zawód ze względu na godziny pracy. Dlatego warto wspierać miejsca, w których ten pierwiastek żeński jest silny. Szczególnie, że sama Loreta, to też kobieta 🙂 

LORETA BAR
Czynne codziennie od 12:00 – 1:00
ul. Widok 9, Warszawa

najlepszy koktajl bar w mieście, gdzie napić się w warszawie, piękne miejsce w warszawie

The Roots Bar, czerwiec 2019

najlepszy koktajl bar w mieście, gdzie napić się w warszawie, piękne miejsce w warszawie

Twist na Pornstar Martini, czerwiec 2019

DOCENIONY NA ŚWIECIE BAR THE ROOTS

Koktajl bar znajdujący się na Placu Teatralnym to miejsce, w którym napijemy się nieśmiertelnych klasyków sceny barmańskiej. Ważnym elementem jest tutaj tradycja i historia, dlatego po przekroczeniu progu można poczuć się jak w eleganckim europejskim muzeum. W The Roots zobaczymy kolekcję historycznych eksponatów – pierwsze wydanie podręcznika barmańskiego The Bartender’s Guide stworzonego przed legendarnego Jerrego Thomasa, antyczne shakery, coolery i jiggery. Porównanie muzealne nie jest przypadkowe, ponieważ bar współpracuje z Muzeum Wódki, które mieści się na tyłach budynku. Na czele autorskiego menu stoi Tomasz Małek – wielokrotny mistrz świata w sztuce barmańskiej flair’owej. Karta zmienia się wraz z porami roku i zachęca swoją ofertą, wykorzystując wiele polskich produktów. Ogromnym zainteresowaniem w 2019 cieszyła się CHRZANGERITA, czyli twist na Margaricie. W tym przypadku bazą była Tequila El Jimador oraz chrzanówka wyprodukowana przez Elixir Dom Wódki. Dopełnieniem stał się rokitnik, róża i gruszka – wszystkie produkty sezonowe. Drugim koktajlem, który zapadł mi w pamięć był Twist na Pornstar Martini tzw. WARSAW TINI. W tym przypadku bazą było polskie zielone jabłko, wódka infuzowana trawą żubrową, a zamiast szampana mieliśmy do dolania kieliszek cydru. 

W ostatnim czasie The Roots zostało wyróżnione przez prestiżowy ranking World’s 50 Best w kategorii 50 Best Discovery*. Jest to pierwsza taka sytuacja, w której trafiamy do jednego z najważniejszych rankingów na świecie. To ważny moment w gastronomii w Polsce, że oprócz kilku restauracji zauważono nas także w sektorze koktajlowym. Jakby nie patrzeć, to kolejny krok do rozwoju, nie tylko sektora usługowo – gastronomicznego, ale także wzrostu popularności turystyki kulinarnej i chęci odwiedzenia naszej stolicy, która niewątpliwie z roku na rok podnosi swoją jakość i dogania światową czołówkę.  

*50 Best Discovery jest nowym projektem, organizowanym przez World 50 Best Bars i World 50 Best Reastaurants, oferującym możliwość wyszukiwania najlepszych restauracji i barów świata. Tym co wyróżnia „50 Best Discovery” spośród najważniejszych tego typu wydarzeń jest fakt, że nie stoją za nim anonimowi inspektorzy, tylko wybitne osobistości gastronomicznego świata – szefowie barów, szefowie kuchni, najlepsi barmani, krytycy kulinarni, dziennikarze oraz uznani specjaliści z branży, stanowiący kapitułę 50 Best Restaurant i 50 Best Bars.

THE ROOTS BAR
Czynne codziennie od 18:00
ul. Wierzbowa 11, Warszawa

najlepszy koktajl bar w mieście, gdzie napić się w warszawie, piękne miejsce w warszawie

Bar Kolumnowy, czerwiec 2019

najlepszy koktajl bar w mieście, gdzie napić się w warszawie, piękne miejsce w warszawie

Hotel Bristol, lato 2019

HISTORYCZNY BAR KOLUMNOWY

Bary hotelowe w Warszawie zdecydowanie za rzadko są odwiedzane przez warszawiaków i turystów. Chyba większość z nas wpada w jakąś mistyczną pułapkę, że są one dostępne tylko dla gości hotelowych. W 2019 największym odkryciem okazał się Bar Kolumnowy w Hotelu Bristol, który stanowi wyjątkowe miejsce na mapie miasta.  Ten najstarszy hotel (1901 rok założenia) w samym sercu Warszawy, to secesyjna perełka z wnętrzami w stylu Art Nouveau. Zjawiskowy jest także bar, którego wystrój szacuje się na początki XX wieku. Praktycznie w nienaruszonym stanie przestrzeń została jedynie dostosowana do współczesnych potrzeb. W samym jego centrum elegancki bar, a tuż obok niego fortepian, który idealnie wpasowuje się w tkankę tego miejsca. 

Odbywają się tutaj bardzo ciekawe, cykliczne wydarzenia. Pierwszym pomysłem było Apertivo, które odbywało się w środy i miało za zadanie nie tylko przekonać do oferty koktajlowej, ale także zachęcić do przekąsek w atrakcyjnej cenie. Kolejnym, tym razem muzycznym przyciąganiem były kameralne występy jazzowe legendarnego Donalda Canwooda. Można było zasiąść na wygodnych sofach, wsłuchując się w rytmiczną grę na fortepianie ze śpiewem i akompaniamentem oryginalnych instrumentów z różnych zakątków świata. Rok 2020 powinien przynieść kolejne niespodzianki i sprawić, że Bar Kolumnowy będzie tętnił życiem. 

BAR KOLUMNOWY
Czynne od 10:00 – 1:00
Krakowskie Przedmieście 42/44, Warszawa

TAJEMNICZY WELES BAR
Weles Bar, najlepszy koktajl bar w mieście, gdzie napić się w warszawie, piękne miejsce w warszawie, speakeasy

Weles Bar, zdj. Helena Majewska

Weles Bar, najlepszy koktajl bar w mieście, gdzie napić się w warszawie, piękne miejsce w warszawie, speakeasy

100 lat Campari, zdj. Helena Majewska

To jeden z pierwszych barów w klimacie speakeasy* w Warszawie. Ukryty na ulicy Nowogrodzkiej w samym centrum Warszawy, tchnął barmańskie życie w przestrzeń bardzo dobrze znaną przez imprezowych warszawiaków. Bar prowadzony przez Grupę Warszawa wziął swoją nazwę od władcy nocy, słowiańskiego boga Welesa, będącego też patronem magii, muzyki i dostatku. Wszystkie te elementy są także wpisane w przestrzeń. Przygaszone światło, zapach świeżych lilii, muzyka na żywo, żyrandol z kryształów, to tylko niektóre mocne punkty tego miejsca. Smaczny jest tu także design, w którym zadbano o każdy minimalny detal. Przykładem może być błyszczący cynowy sufit, który świetnie koresponduje z rzeźbionym drewnianym barem. 

Miejsce jak i właścicieli charakteryzuje jeszcze jedna rzecz. Świetnie łączą sztukę nowoczesną z kulturą barową, tworząc znakomite wydarzenia towarzyszące. Najnowszym projektem jest trwająca celebracja setnej rocznicy marki Campari. Z tej okazji został stworzony POP UP BAR & RED ART GALLERY, który będzie otwarty przez 100 dni (do 22 lutego). W trakcie pobytu w Weles Bar można zapoznać się z pracami video polskich artystów, inspirowanymi kolorem i historią CAMPARI. Do współpracy zaproszono takich twórców jak Paweł Bownik, Witek Orski i Maria Toboła oraz Dominika Olszowy. Każdy z tych znakomitych artystów, kreując swoją sztukę wizualną, inspirował się charakterem CAMPARI oraz składnikami tworzącymi serce tego alkoholu. 

Bary speakeasy powstały po 1919 roku w Stanach Zjednoczonych, kiedy została wprowadzona 18 poprawka do konstytucji skutkująca prohibicją, czyli całkowitym zakazem sprzedaży alkoholu. Przełożył się on między innymi na wzrost nielegalnego importu alkoholu do USA oraz zwiększenie się liczby osób trudniących się pędzeniem bimbru. Charakteryzują się tajemniczym wejściem nieoznakowanym, zaproszeniem wtajemniczonych do „klubu” oraz jedynie komunikacją szeptaną.

WELES BAR,
Czynne od wtorku do niedzieli od 19:00
ul. Nowogrodzka 11, Warszawa

Czy mój artykuł o najlepszych koktajl barach uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply