Smaku W DOMU

PLACKI JAGODOWE NA ŚNIADANIE

22 lipca 2019

Śniadania latem to moje ulubione posiłki. Zawsze znajdę czas na weekendowy leniwy poranek, który przeciąga się przy stole do trzech godzin. Ten przepis jest świetny pod względem poziomu trudności, prędkości wykonania i odczuć z nim związanych. Może być w formie deseru po słonym śniadaniu albo w formie słodkiego posiłku.
Wybór należy do Was. 

 przepis, placki z jagodami

Przepis na placki dla dwóch osób
  • 1 jajko,
  • 150 g mąki Młynomag z Warmii i Mazur,
  • 100 g jagód,
  • 80 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 20 ml schłodzonego mleka 3,2%,
  • 40 g białego cukru,
  • karmel z solą maldon od kocharz.pl
  • szczypta sody oczyszczonej.

Żółtko ucieramy z cukrem, a białko ubijamy na sztywno. Do kogla mogla przesiewamy mąkę, zalewamy wszystko śmietaną i mlekiem i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Następnie drewnianą łyżką delikatnie dodajemy ubite białko, napowietrzając ciasto do góry. Dopiero wtedy do miski wrzucamy połowę jagód – wystarczą trzy ruchy aby owoce wtuliły się w gęste ciasto. 

Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę tłuszczu: ja preferuję masło lub olej kokosowy. Smażymy placki po minucie z każdej strony, tak aby ranty się zezłociły i były chrupiące. Uwielbiam proces karmelizacji smażonego ciasta, który zachodzi zawsze z tłuszczem. Dlatego jeśli patelnia w trakcie smażenia jest sucha, dodaję więcej tłuszczu tak by wszystkie placki były jednakowo chrupiące. Gdy zdejmiemy ostatnią partię, posypujemy resztą świeżych jagód i polewamy całość karmelem z solą maldon. Voilà!

karmel maldon kocharz
karmel maldon kocharz

P.S. Słony karmel od Kocharz.pl świetnie komponuje się ze świeżymi owocami na jogurcie i prażonym kokosem! Resztę słoika proponuję wyjeść łyżką 😉 

Czy mój przepis na placki jagodowe na śniadanie uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply