Smaku W DOMU

ROZGRZEWAJĄCA POMIDORÓWKA NA PALONYCH WARZYWACH

1 października 2019

Chyba wszystkich nas zaskoczyła pogoda przez ostatnie dni. W niecały tydzień przeskoczyliśmy z jeansowych kurtek, na jesienne płaszcze i kalosze. Niestety z kim nie rozmawiam, każdy jest już przeziębiony. Stąd powstał pomysł na tę rozgrzewającą zupę, która została zrobiona na bulionie warzywnym. Dodatek imbiru, czosnku i goździków rozgrzewa, działa kojąco na pierwsze oznaki jesieni i sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna. Nic tylko zrobić ją z łatwością i skonsumować w gronie najbliższych!

Czy mój przepis na placki jagodowe na śniadanie uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu? Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję.   Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.
Przepis na zupę pomidorową (6 porcji)
  • dwie średnie marchewki,
  • pietruszka, 
  • seler,
  • por,
  • litr przecieru pomidorowego,
  • litr wrzącej wody,
  • trzy goździki,
  • dwa ziela angielskie,
  • liść laurowy,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwa centymetry imbiru,
  • świeże zioła – ja użyłam kolendry, ale może być też pietruszka,
  • dwieście gramów ryżu,
  • śmietana 12% dla mięsożerców i wegetarian. 

rozgrzewająca zupa pomidorowa z ryżem, na jesienne dni, warzywna

Pomidorowa niby tak oklepana i znana na całym świecie, a jednak wciąż ma tyle walorów do odkrycia. Na zimno idealnie gra w parze z papryką i czerwoną cebulą w formie Hiszpańskiej gazpacho, we Włoszech najczęściej spotkamy minestrone na włoszczyźnie z parmezanem i bazylią. W Polsce klasyczną pomidorową z ryżem lub makaronem (ja wybieram zawsze ryż!). Ostatnie zdjęcia pomidorówki w wykonaniu Michała Toczyłowskiego, zainspirowały mnie do zrobienia własnej. Miała być klasyczna, ale ze względu na pogodę za oknem zdecydowałam się na bardziej rozgrzewającą wersję z goździkami, czosnkiem i imbirem. 

Przygotowanie:

Na oleju słonecznikowym lub maśle (tym razem wybrałam masło), przesmaż goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Po chwili dodaj wszystkie warzywa oprócz pora i smaż je dotąd aż ich skóra się lekko przypali. Dzięki temu warzywa i przyprawy dadzą więcej aromatu i smaku. Dopiero wtedy zalej warzywa wrzątkiem i gotuj 30 minut pod przykryciem. Gdy minie ten czas wrzuć pora i posól wodę. Po kolejnych 30 minutach bulion powinien być gotowy. W drugim garnku przesmaż czosnek i imbir na wybranym przez siebie tłuszczu i przelej bulion przez sito. Marchewki wrzuć z powrotem do bulionu i zalej wszystko przecierem pomidorowym. Wszystko zblenduj, posiekaj świeże zioła i pozwól zupie ponownie się zagotować. W międzyczasie ugotuj ryż. Ja z ziół użyłam tym razem kolendry, bo miałam ją już wcześniej posiekaną w lodówce i nie chciałam żeby się zmarnowała. 

P.S. Pamiętaj, że Twoją inspiracją do przygotowania posiłku może stać się produkt, który czeka w lodówce. Nie musisz od razu pędzić do sklepu po nowe produkty. Do tej zupy świetnie pasować będzie także natka pietruszki, bazylia lub lubczyk. 

Czy mój przepis na placki jagodowe na śniadanie uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu? Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję.   Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Czy mój przepis na rozgrzewającą zupę pomidorową uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

 

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply