Smaku W RESTAURACJI W BARZE

SIMPLE THE BEST 2018

5 stycznia 2019

Styczeń to zdecydowanie moment na podsumowanie minionego roku i na postanowienia na nadchodzący. Postanowienia mam przyziemne, ale jakże istotne. Chciałabym przede wszystkim zacząć planować wakacje z wyprzedzeniem i wyjeżdżać na minimum 2 tygodnie. Po drugie wyzbyć się całkowicie fast foodów, niestety kończąc często pracę po 23:00 przynosi mi to jedyny ratunek i ukojenie (wszak restauracje nie są tak długo czynne, a mi się nie chce gotować o północy). Po trzecie chcę więcej degustować niż zachłannie jeść i pić – to mój nieodłączny grzech przez całe życie, więc nie wiem czy się uda. Jednak podobne myślenie miałam o paleniu w 2017 – a jakoś się udało i nie palę czerwonych marlboro 594 dni. 

the best coctail barcelona

BOCA GRANDE – BARCELONA 2018

To nie konkurencja, to 3 ulubione blogi kulinarne

Podziwiam Froblog i Restauranticę, że zazwyczaj są pierwsze, systematyczne i tak dokładne w swoich opisach dań. Kiedy nie czytam Pyzy, bo to ona w głównej mierze uczy mnie kuchni azjatyckiej, to wchodzę do dziewczyn. To moje zdecydowane top 3 najczęściej odwiedzanych przeze mnie blogów/stron kulinarnych w Polsce. Tegoroczny ranking Joasi tym bardziej zaskoczył, że gdybym teraz chciała sporządzić podobny u siebie – wypisując miesiąc po miesiącu gdzie byłam, zajęłoby mi to kupę czasu, a po drugie… Kobieto, jak Ty to wszystko zapamiętałaś :D? Podejrzewam, że wszystkie bardzo poważnie podchodzicie do tematu i pierwszy artykuł w nowym roku jest dokładnym podsumowaniem (jak sama nazwa wskazuje), a nie tak jak w moim przypadku, trzy dni przed sylwestrem stwierdziłam, że w końcu mam pomysł jak to napisać 😉 nota bene, ten tekst nie jest tym pomysłem! (haha)

Szybkie podsumowanie 2018
cosmo bar, warszawa, najlepszy koktajl bar, gdzie się napić

COSMO BAR

kuchnia konfliktu, kuchnia arabska, palestyńska, wegan

KUCHNIA KONFLIKTU

kuchnia indyjska, nowa restauracja w warszawie, gdzie zjeść

GURU

supperlardo, najlepsza restauracja warszawa

PAWEŁ FABIŚ – SUPPERLARDO

 

Życie płynie szybko, a ja pracując na pełen etat chyba muszę się przeszkolić u dziewczyn, jak znaleźć czas na swoją stronę… Dlatego to co udało mi się do tej pory zrobić to zaktualizować dla Was mój warszawski przewodnik. Kilka miejsc wypadło, bo poziom jaki reprezentowali w 2017 był według mnie wyższy. Za to sporo pojawiło się nowych, co mnie niezmiernie cieszy, bo żyłam w jakiejś szarej rzeczywistości w pierwszej połowie roku, że nic dobrego ten 2018 nie przyniesie, a tu proszę. W marcu zachwyciło Cosmo bar, w którym bywam od tamtego czasu regularnie, otworzyła się Kuchnia Konfliktu, którą uwielbiam za całokształt, Guru (napisałam o nim szybciej niż Warsaw Foodie – oh yeah!) Supperlardo – miłość od pierwszego plastra puławskiej, do Rabarbaru trafiłam w celu znalezienia smacznego bowla – bo w Raju w Niebie go nie znalazłam, obficie karmiłam się własnym jedzeniem w Kiti Barze, które do tej pory wspominam jako jedno z bardziej wzruszających momentów 2018, przypadkiem poznałam Tahinę, jak jeszcze nie była Tahiną i bardzo cieszę się z tej znajomości. Po dwóch latach przekonałam się do Kremu i teraz płaczę, że dwa tygodnie są nieczynni, aczkolwiek przerwa należy Wam się jak nikomu! Latem doświadczyłam też lepszych lodów niż w Jednorożcu, ale Wam tego teraz nie zdradzę, bo mam niedokończony ranking lodów w Warszawie i chyba go sobie zostawię na przyszły sezon letni (może będę pierwsza?) 

gdzie zjesc na powislu, bowl, rabarbar, comfort food, the best 2018 warsaw

RABARBAR

obiady czwartkowe, kiti bar, gdzie się napić w warszawie, koktajl bar, najlepszy

KITI BAR

tahina, kuchnia arabska, bliski wschód, najlepszy falafel

TAHINA – MARTA I OUCE

french bistro, warszawa, najlepsze sery, francuskie bistro

KREM

Ranking koktajli

Jako, że 2018 okazał się rokiem koktajli, a nie jedzenia to muszę wspomnieć też o El Koktel – jak spróbowałam Jiro Dreams of Martini, to przepadłam. Wciąż zastanawiam się nad najlepszym koktajlem 2018 i Jiro konkuruje z Forest Tripem z Brush Barber Shop i z Chlebem w Zoni. Tutaj dochodzimy do mojego pomysłu na noworoczny tekst – ranking koktajli i barów, które miałam okazję poznać w 2018. Jako, że jestem sentymentalna i tak jak do numerologii, przykładam uwagę do dat – rankingu możecie spodziewać się 17 stycznia – równy rok po pierwszym rankingu najlepszych miejscówek 2017 🙂

łódź gdzie iść na koktajl brush barber shop

BRUSH BARBER SHOP

Zmiany, na lepsze?

Ogromną i mimo wszystko smutną zmianą okazała się niechęć do słodyczy. Przez dwadzieścia sześć lat funkcjonowałam z dwoma żołądkami – zawsze miałam miejsce na deser. W 2018 coś się zmieniło, nie dość, że nie mam już miejsca to i apetyt mniejszy na cukier. Jednak jak już się zdarzy chęć na słodkie, to nieustannie uderzam w trzy miejsca, a od niedawna do czwartego, czyli Miss Mellow. Zmiana pojawiła się też w podejściu do tortów – ja wielka przeciwniczka tego deseru, stwierdziłam, że jako dziecko miałam do czynienia z urodzinowymi tortami, które robione były na słabych jakościowo produktach. Teraz cukiernictwo mocno przykłada do tego rękę i małe manufaktury stawiają na najwyższej jakości produkty. Jeśli ktoś z Was chce spróbować klasycznego, przepysznego tortu robionego na zamówienie w pięknym wykonaniu, polecam tylko i wyłącznie Słodkie Niesłodkie – Kasia robi prawdziwe cuda, przede wszystkim smaczne, a nie tylko fotogeniczne. Jej torty trafiają idealnie w moje kubki smakowe, ze względu na połączenia słodyczy z kwasowością lub alkoholową wytrawnością. W sprawie tortów to mam też do Was pytanie, może ktoś z Was wyjaśni mi fenomen tortów posiadających nadmierną ilość batoników, brokatu i popcornu? Zawsze jak widzę takie „bombowe” torty to zastanawiam się, czy to da się jeść?? Czy może w tym przypadku chodzi tylko o efekt „wow”? 

słodkie niesłodkie, torty, warszawa, najlepsze

SŁODKIE NIESŁODKIE

tort, warszawa, najlepszy, gdzie kupić tort, słodkie niesłodkie

TORT NA WANILIOWYM BISZKOPCIE, KREM MASCARPONE, KONFITURA GRUSZKOWA, ŻURAWINA

Top 3 ulubionych miejsc w 2018

Ostatnie trzy miejsca dodane w przewodniku ujęły mnie w tym roku najbardziej. Pierwszy raz przekonałam się w 2017 roku, że udon wegański w Ka Udon Bar może być bardziej esencjonalny niż rybny w Uki Uki. W 2018 roku przekonałam się, że wegański ramen może być bardziej esencjonalny od tonkotsu. Vegan Ramen Shop jest miejscem, do którego mam nadzieję częściej wrócę w 2019. Pamiętam jak poznałam Basię, gdy gotowałam w My’o’my i ujęła mnie swoją oryginalnością w sposobie patrzenia na świat. Tym bardziej świetnie obserwuje się takie fajne projekty, jak wychodzą od ludzi, którym kibicuje się w realizacji własnych pomysłów – nawet gdy o tym często nie wiedzą – Basiu teraz już wiesz 😉

vegan ramen shop, najlepszy ramen visit warsaw, glodna daga,

VEGAN RAMEN SHOP

vegan ramen shop, najlepszy ramen, wegańskie jedzenie, gdzie zjeść ramen warszawa

VEGAN RAMEN SHOP – CLEAR SHOYU I CREAMY SHIO

Drugie miejsce to Warszawska, o której słuchałam już w 2014 i za którą od tego samego momentu mocno trzymałam kciuki. Stary Prudential, dziś Hotel Warszawa, to mój ulubiony budynek w moim ukochanym mieście. Jak byłam nastolatką właziłam na dach opuszczonego Prudentiala z kolegami, oglądając panoramę miasta za darmo. Niedawno chodząc po penthousie, uśmiechnęłam się pod nosem pamiętając dokładnie to wejście na dach przez właz, a nie panoramiczną i luksusową szybę. Słyszę ostatnimi dniami różne zdania na temat samego hotelu, bo do kuchni Darka Barańskiego chyba nikt mi tutaj nie podskoczy. Pracuję nad bardzo ważnym tekstem, który mam nadzieję w tym roku ujrzycie (tego sobie w szczególności życzę). Każdemu za to życzę udać się jak najszybciej do Warszawskiej, to jest naprawdę to na co my – osoby ze świata gastronomicznej Warszawy długo czekaliśmy i cieszymy się z formy jaką udało się całemu zespołowi uzyskać.

warszawska, najlepsza restauracja, darek barański, hotel warszawa, likusi

WARSZAWSKA – WIELKA UCZTA

likusi, hotel warszawa, warszawska, prudential, najlepsza restauracja, visit warsaw

WARSZAWSKA – SMAŻONA BIODRÓWKA JAGNIĘCA, SAŁATKA Z KALAREPY Z JABŁKIEM, ORZECHAMI LASKOWYMI I MIĘTĄ

Ostatni na podium jest projekt należący do Rest Teamu, czyli Państwa Nizio – Zoni i WuWu w Centrum Praskim Koneser. Cieszę się, że mogę obserwować te dwie restauracje z bliska. To tak bardzo moje smaki, moja kuchnia, mój powrót do korzeni. Rola Brand Managera jest o tyle skomplikowana, że napisanie Wam artykułów o tych dwóch miejscach również sprawia mi nie lada trudności. Na menu degustacyjne z ikrą w Zoni, chyba znalazłam już sposób. Nad WuWu muszę jeszcze chwilkę pomyśleć. Tak czy inaczej, odwiedźcie kuchnie Aleksandra Barona i Adriany Marczewskiej, przy okazji odwiedźcie też mnie. Tęsknie za Wami, moi przyjaciele…

aleksander baron, zoni, wielka uczta, zonitoday, praga północ, centrum praskie koneser

ALEKSANDER BARON

adriana marczewska, wuwubar, wuwujemy, wuwuprzyjaciele, praga północ, centrum praskie koneser

ADRIANA MARCZEWSKA

Czy mój artykuł o najlepszych restauracjach w 2018 roku uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.
 

 

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply