Smaku W BARZE

WIOSNA W COSMO!

31 maja 2019

Bez dwóch zdań to według mnie najlepsza karta w Cosmo jak do tej pory. Współpraca z Mead Ladies owocuje z roku na rok jak pierwsze wiosenne pąki. I chociaż wiosna w tym roku nie rozpieszczała, na Twardej dostaniecie sezonowość zamkniętą w szklanej kuli. Co lepsze, można się z niej napić. 

cosmo bar, wiosna, gdzie na drinka, gdzie się napić w warszawie

O Cosmo Barze mogliście na mojej stronie czytać już wielokrotnie. Polecałam ich w rankingu najlepszych koktajl barów w Europie, wyróżniłam w najlepszych lokalach w 2018 oraz pisałam o ich poprzedniej wiosennej karcie. Moglibyście pomyśleć, że wiecie już wszystko, ale zaskoczę Was stwierdzeniem, że to nieprawda. Każda autorska karta w Cosmo to nowe receptury i smaki – choć produkt niby ten sam. Cosmo stawia na wszystkie produkty w zasięgu ręki albo chociaż Polski. Nie sprowadza egzotycznych owoców, zaskakuje smakami, które znajdziemy nad Wisłą lub w pobliskich lasach. Nie dziwi więc fakt, że na przełomie kwietnia z majem stawiają na wszystkie pąki, pędy i kory, by wprowadzić nas w wiosenny nastrój pełną gębą. W karcie mamy 6 autorskich koktajli. 4 z nich bazują na klasycznych koktajlach z cosmo twistem. We wszystkim pomagają im Mead Ladies, które w Warszawie jako jedne z nielicznych specjalizują się w dzikich ziołach i fermentacjach. Jeśli należycie do osób, które lubią same eksperymentować koniecznie napiszcie do dziewczyn – służą wiedzą i pomysłami, a jeśli jesteście wygodni tak jak ja – udajcie się czym prędzej do Cosmo wypróbować te wszystkie wiosenne smaki!

Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga
Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga

SOSNA – sosna/ El Jimador Blanco/ likier i ferment sosnowy
Smaki sosny przewijają się w Cosmo Barze od samego początku. Tym razem mamy wariację na temat znanego, klasycznego koktajlu Margarity. Robiona na fermentacji z sosny od razu podsunęła mi myśl, że ten autorski koktajl z pewnością należy do Uzi Maćkowiak – szefowej baru, która mocno pochyliła się nad procesem fermentacji na Twardej, tworząc swego rodzaju toniki, które idealnie komponują się także w koktajlach bezalkoholowych – wiem bo sprawdzałam! Ten koktajl w wielkim skrócie to sosna w sośnie – likier sosnowy, fermentacja sosnowa, a nawet sól sosnowa. Idealny na lekki początek słonecznego popołudnia. A jeśli macie szanse pojawić się w gronie przyjaciółek od poniedziałku do czwartku w godz. 17:00 – 19:00 w Cosmo – dla wszystkich pań jest Happy Hours na 2 koktajle 🙂 

cosmo bar, najlepsze koktajle w warszawie, gdzie na drinka, glodnadaga
Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga

KASZTANOWIEC – kasztanowiec/ Jack Daniel’s/ likier orzechowy
BUK – buk/ El Jimador Blanco/ bitters orzechowy
Teraz przed Wami mocna dwójka autorskich koktajli. Kasztanowiec i Buk. Ten pierwszy jest twistem na bazie old fashioned. Intensywny, mocny i wytrawny. Mój ulubiony styl w koktajlach od dłuższego czasu. Syrop z kasztanowca ze znaną whisky, miesza się z aperitif rumiany z niedojrzałych korzeni zebranych przed świętem Jana. Do tego garnish z pyłku kwiatowych, limonki i jarzębiny. Totalnie nowa odsłona klasyka, który jest dobrze znany wszystkim, którzy lubią wytrawne smaki. Myślę, że ten kasztanowiec może spokojnie namówić do siebie także panie, preferujące słodsze koktajle. Likier orzechowy jest tego najlepszym nośnikiem.
Autorem Buku jest Maciej Mielewski. Pierwsza rzecz to kwestia bazy. Tequila to płyn, który jako pełnoletnia nastolatka lubiłam najbardziej. Jednak kiedy spróbowałam mezcal kilka ładnych lat później w La Sirenie, ten pierwszy poszedł poniekąd w zapomniane. Tu dostaję tequilę jako bazę wraz z przegotowanym syropem na buku, bittersem orzechowym. Na koniec wash (czyli kieliszek jest wypłukany kilkoma kroplami alkoholu dla głębi smaku) z mezcala. Czy mogło być lepiej? Koktajl jest słodko – orzeźwiający, jeden z najlepiej zbalansowanych koktajli w karcie. Garnishem w każdym koktajlu jest naturalny pył z roślin, w tym przypadku są to wysuszone kory wyciśnięte z syropu, a następnie zmielone na drobny pył – co powoduje jeszcze wyższy poziom zero waste niż w poprzedniej karcie. 

Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga
Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga

Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga

LIPA – lipa/ rum/ likier brzoskwiniowy/ verjus/ syrop jabłkowy
Asia Chełchowska twierdzi, że „dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi” – a jednak zrobiła to i to w jakim stylu! Pomagała w otwieraniu Cosmo Baru jednak pracowała w nim tylko na samym początku. Teraz wróciła i zrobiła autorski koktajl z prażonej lipy w wiosennej karcie. Hit. Historia ze smakiem z dzieciństwa to jedno, maceracja lipy na rumie, który teraz jest ulubionym alkoholem pełnoletniej dwudziestolatki to drugie (ta dwudziestolatka to ja). Piękny kolor czereśniowy powstał dzięki esencji buraczanej. Jest to naturalny zabieg, który wyróżnił Lipę na tle innych. Jak się okazuje ciężko było uzyskać inny kolor z pędów i rzeczywiście większość koktajli gra ciepłymi kolorami brązu i beżu. Oprócz zebrania gałęzi z pędami i pąkami, dziewczyny z Mead Ladies znają właściwości zdrowotne każdej z roślin. Czy wiedzieliście, że kora lipy działa przeciwbólowo? 

Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga
Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga

ORZECH – orzech włoski/ Beefeater/ kordiał cytrynowy/ bergamotka
Wódka sour czy whisky sour jest nam dobrze znany. Ale sour na ginie? Z tym osobiście spotykam się dość rzadko. Aby koktajlowi nadać jeszcze więcej smaku, oprócz macerowanego orzecha włoskiego w syropie i kordiału cytrynowego, Uzi dodała kilka kropel esencji herbacianej, co nadało bardzo ciekawego, lekko wytrawnego połączenia. Ten koktajl idealnie pasowałby mi do jakiegoś deseru. Cosmo od zeszłego tygodnia współpracuje z cukiernią Odette i w każdą niedziele po godzinie 17:00 możecie wybrać się na Twardą i skosztować tego duetu. Wystarczy, że zarezerwujesz stolik, a zespół Cosmo wybierze dla was pyszne ciastka i skomponuje do nich idealne koktajle. Dodatkowym plusem może być też siedzenie w przestrzeni Cosmo w ciągu dnia. Zawsze odwiedzam ich późną wieczorową porą, wielokrotnie wspominałam Wam, że lubię ich wystrój i czuję się w nim bardzo dobrze. Jednak test nowej karty w słoneczne popołudnie był cudownym rozpoczęciem wiosny. Z resztą sami oceńcie, patrząc na zdjęcia.

Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga
Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga

BRZOZA – brzoza/ Finlandia Vódka/ słodki wermut/ kordiał cytrynowy/ tonik
CHEESECAKE MARTINI – jeżynówka/ dżem z porzeczki/ creme de cacoa/ śmietanka
Nie ukrywam, że nie przepadam za koktajlami longami. Lód, słomka i mało skondensowany smak to moje trzy argumenty przeciw. Lubię sączyć i dumać nad koktajlem niż pić jak lemoniadkę. Jednak koktajl z brzozy przypomina drink, od którego zaczynałam swoją przygodę ze smakami alkoholowymi – czyli Long Isleand Ice Tea. Próbując go pojawił się jakiś taki wewnętrzny sentyment i wspomnienia z wakacji z 2009 roku. Tonik własnej produkcji robi tu dodatkową robotę. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i kwaśny. Natomiast na przeciwległym biegunie leży Cheesecake Martini. Koktajl deserowy, gęsty od śmietanki i słodki od konfitury porzeczkowej. Creme de la creme. Myślę, że zachwyci nie tylko panie, a także panów – szczególnie tych, którzy mają drugi żołądek na słodycze. 

Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga
Cosmo bar, warszawa, gdzie na drinka, najlepszy koktajl bar warszawa, glodnadaga

Zawsze staram się wyłonić najlepszą trójkę i zasugerować Wam moje typy. Pierwszy raz spotykam się z tak równym poziomem całej karty, dlatego postanowiłam na pierwszym miejscu postawić aż trzy koktajle: Lipę, Buk i Kasztanowca. Na drugim zdecydowanie będzie Sosna, Orzech i Cheesecake Martini, a na trzecim, również na podium Brzoza. Cosmo oprócz koktajli i wyżej wymienionych eventów specjalnych (Happy Hours oraz Niedzielnych Słodkości), współpracuje także z Ceviche Barem, Supperlardo i Mleczną Doliną. Jeśli zatem lubicie przekąsić coś do alkoholowych trunków, nic straconego. Cosmo Bar ugości Was pod każdym względem. 

COSMO BAR
Czynne codziennie od 17:00 
ul. Twarda 4, Warszawa
Od poniedziałku do piątku happy hours dla kobiet (17:00 – 19:00)
W piątki muzyka na żywo – na dobry początek weekendu
W niedzielę pairing ciastek Odette z koktajlami

Czy mój artykuł o Cosmo Barze uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.
 

 

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply