Wrażeń WYDARZEŃ W BARZE

CHILENISMOS W DRODZE DO CHILE – WRZESIEŃ W KITI BARZE

12 września 2019

Wrzesień w Kiti Barze podmieni hawajskie tiki, w chilijskich mapuczy.
Będziecie mogli poznać kulturę południowo – amerykańskiego pisco i spróbować kilku interpretacji tego napoju wysokoprocentowego w wykonaniu trójki tiki Griongo’s.
Nie zabraknie też jedzenia i wydarzeń towarzyszących, podczas których przewidywane są warsztaty i degustacje.

kiti bar, pisco, chilenismos, pisco chile, piscomalpaso
Sąsiedzki spór o Pisco

Nie będziemy w tym tekście polemizować, czyim dobrem narodowym jest tak naprawdę pisco. Tak jak my potrafimy prowadzić długie dyskusję o wódce, przy wódce, zastanawiając się czy to my wyprodukowaliśmy ten trunek, czy nasi sąsiedzi. Tak chilijscy pasjonaci pisco, mogą energetycznie gestykulować przy rozmowie o swoich peruwiańskich konkurentach. Niemniej trzeba stwierdzić, że jest to wyjątkowy alkohol powstały w Ameryce Południowej w XVI wieku, który rozkochał w sobie nie jedno latynoskie serce, teraz pora rozkochać polskie!

kiti bar, pisco, chilenismos, pisco chile, piscomalpaso

Nowe koktajle w Kiti

Chilijskie pisco, bo o nim mowa, to produkowany ze sfermentowanych winogron pochodzących z odmiany muscatów trunek. Posiada także inne odmiany, takie jak Pedro Jiménez i Torontel. W kiti barze będziecie mogli spróbować pisco zarówno w czystej postaci, jak i w interpretacji koktajlowej. Twist na Mai Tai, owocowy Sunhattan, brzoskwiniowy Chilenismo i lodowy Teremoto to przykłady koktajli, które będą dostępne od 13 września do końca miesiąca. Największe zainteresowanie krążył wokół Corn & Oil, o którym możecie poczytać (tutaj) – jednak ta wersja będzie różnić się od klasyka. W końcu dowiemy się jak może smakować ten koktajl w wersji z kukurydzą!

kiti bar, pisco, chilenismos, pisco chile,  piscomalpaso

Wrześniowy kalendarz evenetowy w Kiti

Oprócz kultury picia, będzie też trochę szkoleń i dodatkowych atrakcji. Już w ten piątek – 13 września, zagra dla Was DiDi – argentyński muzyk, wiecznie uśmiechnięty perkusista, który rozpali parkiet kiti do czerwoności.

W następny piątek – 20 września będzie akcent kulinarny w towarzystwie Głodnej. Razem z tiki Gringos przygotują dwie przystawki, które będą idealne do podostrzenia apetytu.
Fryty la Serena, to ziemniaki z ostrą kukurydzą, piklowaną cebulą, dużą ilością topionego cheddara i szczypioru.
Upalne Santiago, to również frytki ale z paprykową łopatką wieprzową, ostrym sosem ananasowym, piklowanym ogórkiem i świeżą kolendrą.

Ostatni weekend – 28 września będzie warsztatowy. Jeśli wpadniecie do Kiti wcześniej (pamiętajcie, że są teraz czynni od czwartku do niedzieli) będziecie mogli zapisać się na szkolenie. Podczas spotkania odbędzie się degustacja, ale także nauczycie się przygotowywać samemu pisco sour, który jest idealnym koktajlem do samodzielnego przyrządzenia w domu.

kiti bar, pisco, chilenismos, pisco chile, piscomalpaso
Trójka wspaniałych

Te wydarzenia nie odbyłyby się gdyby nie ta trójka Gringos. Oksana, Karola i Majlo, będą na miejscu, aby umilić Wam chilijski wieczór w Kiti. Ich marzeniem jest zwiedzenie Chile i destylarni pisco, dlatego aby im w tym pomóc, wystarczy wpaść, w któryś późno letni wieczór i poznać ten chilijski trunek w towarzystwie baru na Kruczej. Dzięki nim wejście w tą złotą jesień, będzie jeszcze przyjemniejsze.

kiti bar, pisco, chilenismos, pisco chile, piscomalpaso
Do zobaczenia przy barze!

Road to Chile w Kiti Barze
13.09 – 30.09, Krucza 6/14
Czynne od czwartku do niedzieli od godz. 18:00

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply