close search

popularne tagi

Autorki

Głodna platforma korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Kreatywność w czasach pandemii

Wszyscy staramy się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Przestajemy się łudzić, że czas sprzed 13 marca wróci. „Potrzeba matką wynalazków” – przed Wami kolejny GASTROALERT, w którym tym razem dopytuje Janka Kilańskiego – szefa kuchni kultowego NEON Streetfood Bar, jak wygląda ich nowy projekt NEON DELI i co dobrego przydarzyło im się w najbliższym czasie. Bo jak się okazuje, wsparcie i chęć ciągłego konsumowania dobrego jedzenia wciąż jest – wystarczy tylko wpaść na dobry pomysł i przede wszystkim się nie poddawać.

 

  • Od samego początku pandemii nie zwolniliście tempa. Ruszyliście z dostawami od 14 marca, 19 marca pojawił się nowy projekt NEON DELI, opowiesz coś o nim?

Neon Deli powstało jako odpowiedz na potrzeby naszych gości, którzy siedząc w domach na kwarantannach, w izolacji potrzebowali zaopatrzenia swoich lodówek tak, aby jedzenia starczyło co najmniej na kilka dni. Stąd urodził się pomysł na deli w formie dań DIY (tj. curry, Azja bolognese, pho) oraz podstawowych produktów do zrobienia sobie kanapki/śniadania/kolacji (tj. schab po chińsku, pasta z papryki, kiełbaski, miso masło). Wykorzystujemy wszystkie swoje kulinarne umiejętności żeby nasza oferta była możliwie jak najbardziej uzupełniająca się. Słowem – kupujesz u nas i masz kilka posiłków na kilka dni. 

  • Co znajdziemy w zestawie?

W sklepie znajdziemy dania do podgrzania samemu i zjedzenia na ciepło (curry, pho, Azja bolognese, mapo tofu, tajskie kiełbaski) oraz produkty tzw „na zimno” (pasta z papryki i trawy cytrynowej, schab po chińsku, Azja pasztet, Azja majo, nasz ketchup, nasz sos Dżolo Pinto). Można też nabyć nasz makaron do ugotowania samemu, a który znany jest naszym gościom z naszego noodlebaru w Gdańsku. 

JanekKilanskiNeonStreetFoodBar, Neon Deli, Gdynia, pandemia, co zamówić w dostawie

  • Co było najtrudniejsze w rozpoczęciu nowego pomysłu na NEON?

Zdecydowanie Najtrudniejsza jest logistyka. Tworzenie sklepu od strony wizualnej, tworzenie oferty, gotowanie czyli rzeczy tak zwane kreatywne są najprzyjemniejsze. Potem trzeba to wszystko spiąć w sprawnie działający organizm. Jak przyjmować zamówienia? O której rozwozić? Do której zbierać zamówienia? Jakie opakowania do jakich dań? Jakie torby wybrać? Do tego napisanie instrukcji, stały kontakt z gośćmi, aby zbierać feedback, projekt etykiet, wydruk etykiet, wybór słoików, wybór butelek, organizacja płatności internetowych. Jak widzisz jest tego sporo a to i tak tylko część naszych zagwozdek. A teraz weszliśmy w dowozy na terenie całej Polski co postawiło nas przed kolejnymi wyzwaniami. Paczki chłodnicze nie są jeszcze u nas bardzo popularne ale…ogarnęliśmy to!

JanekKilanskiNeonStreetFoodBar, Neon Deli, Gdynia, pandemia, co zamówić w dostawie

  • Czy czujecie wsparcie od gości?

Czujemy bardzo duże wsparcie. Szczególnie cieszy nas kiedy goście zamawiają od nas po raz trzeci, czwarty albo piąty. To daje kopa i upewnia nas, że otwarcie sklepu było dobrą decyzją.

  • Co najfajniejszego wydarzyło się w ostatnim czasie?

Zaczęliśmy robić w końcu swoje kiełbaski, zabierałem się za to od dłuższego czasu ale zawsze było trochę innych spraw do załatwienia, teraz sytuacja zmusiła i proszę dało się

  • Zauważyłam, że pojawiła się u wielu osób nowa pasja – do pieczenia chleba… Wy też sprzedajecie chleb w NEONIE.

Owszem, regularnie w karcie mamy jeden rodzaj chleba (foccacia na zakwasie do Azja tatara). Mój zastępca oraz kucharze mają dużo przyjemności z robienia chleba i pasję do zagłębiania się w trudny i bezdenny temat pieczenia chleba. Ja sam ciut dokształcałem się u wrocławskiego mistrza Pawła Dudały więc z przyjemnością zanurzam ręce w mące. Do tego wspieramy lokalny młyn i dzięki temu wszyscy się cieszą 

  • Czy lokalne gastro – mam tu na myśli restauracje, dostawców oraz sklepy w Trójmieście jakoś wspólnie działają?

Pojawiło się kilka inicjatyw, jednak każdy w głównej mierze skupia się na swojej indywidualnej działalności, myślę, że to naturalne. My wspieramy się marketingowo oraz produktowo z kilkoma trójmiejskimi restauracjami. Mamy w sklepie kilka produktów od Mąki i kawy, mocno wspieramy naszych sąsiadów a oni wspierają nas – mówię tu o Pasta miasta. Zrobiliśmy wspólny zestaw majówkowy z Klatką B.

  • Janku, jak to się stało, że właśnie zakąszam Twoje dania w Warszawie?

Od kilku dni mamy w sklepie możliwość zakupu i dowozu w całej Polsce więc z przyjemnością podesłaliśmy Ci kilka z naszych specjałów.

  • Co zarekomendowałbyś warszawiakom do spróbowania w pierwszej kolejności?

Weźcie wszystko! Tylko wtedy będziecie mogli powiedzieć co było najlepsze.

  • To ja już mogę dodać od siebie, że ketchup na maksa mnie zaskoczył. Ma smak, który zostanie ze mną na długo!

Uwielbiam robić sosy i uważam, że jestem w nich dobry – więc chciałem się zmierzyć z tak klasycznym sosem jakim jest ketchup. Dodałem do niego swoich kilka smakowych urozmaiceń: pasta z fermentowanych papryk daje mu głębi, podkreśla ją czarny, wędzony kardamon, który dodaje też dymnej nuty. Dodatkowo kilka przypraw i parę ładnych minut gotowania.

JanekKilanskiNeonStreetFoodBar, Neon Deli, Gdynia, pandemia, co zamówić w dostawie  

  • Mocne aromaty czuć też w schabie, majonezie i bulionach, które robicie. Naprawdę wszystko wyszło smakowicie. A Wasze autorskie noodle z sosem bolognese odkryły tę potrawę na nowo  Korzystając z okazji chciałabym Ci złożyć życzenia z okazji drugich urodzin NEONU (które były 21 kwietnia) Czego mogę Tobie życzyć w tych czasach?

Rozwoju. Zdolnych ludzi wokół. Pokory.

Warto przeczytać️

Doznania i przeżycia w gastronomii, co jest w nich najważniejsze? Rzemieślnicy potrafią jak nikt inny dawać dobry przykład. Pokazują, że nie o wszystkim trzeba mówić...
Wino drogą do przyjemności Czy można otworzyć restaurację w czasie pandemii? Oczywiście, że tak. Trzeba jednak mieć sporo uwagi,...
Koniec sezonowości! Dokąd zmierza gastronomia? Darek Barański jest dla mnie przykładem prawdziwego i sumiennego szefa kuchni od 2014 roku, kiedy...
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
hej
hej
3 lat temu

hej, fajny tekst

bądź na bieżąco