close search

popularne tagi

Autorki

Głodna platforma korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

 Dagmara Rosiak

Dagmara Rosiak

Fotografka, kucharka, dziennikarka, a nawet brand managerka. Na deser redaktorka naczelna tej strony.

Less waste – warzywna zapiekanka w czasie kwarantanny

gotowe w️

80 min

Na zapiekankę warzywną jest milion sposobów. Warto wykorzystać to co aktualnie znajduje się w lodówce. Oto sposób na doprawienie warzyw tak, aby były jeszcze smaczniejsze!

W tym przepisie wystarczy mieć swoje ulubione warzywa, przyprawy i dodatki. Ważne, aby znalazły się w nich ziemniaki, ulubiony ser, dwa rodzaje warzyw korzennych i warzywo śródziemnomorskie. W tym przepisie najważniejsze jest doprawienie. Połączenie warzyw wraz z ziarnami kolendry i czerwonym pieprzem to ostatnio moje ulubione. Oprócz pieczonych świetnie sprawdzają się także jako dodatek w szakszuce. Jeśli wolisz pieczonego selera niż pietruszkę lub bakłażana zamiast cukinii – zamień go. Pamiętaj tylko, aby bazować na produktach z podobnej grupy.

przepis na obiad, łatwy przepis, warzywna zapiekanka, less waste, zero waste, przepis smaczny i prosty

przepis na obiad, łatwy przepis, warzywna zapiekanka, less waste, zero waste, przepis smaczny i prosty

Składniki

  • 7 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 szalotki
  • 1 cukinia
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • mozzarella
  • 2 garści szpinaku
  • 100 g fety
  • 8 suszonych pomidorów
  • olej słonecznikowy

Sposób przygotowania

przepis na obiad, łatwy przepis, warzywna zapiekanka, less waste, zero waste, przepis smaczny i prosty

Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu). Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 2cm, pietruszkę, marchewkę oraz cukinię również w plastry, a szalotkę w piórka, siekamy drobno czosnek. Do miski wlewamy olej słonecznikowy, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy oraz tymianek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i obtaczamy dokładnie w sosie. Doprawiamy solą. Wykładamy nimi cały spód żaroodpornego naczynia. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną mozzarellę w plastry lub startą na grubych oczkach.  W blenderze lub moździerzu mielimy ziarna kolendry z czerwonym pieprzem i zielem angielskim. Łączymy marynatę z olejem słonecznikowym i dodajemy do niej marchewkę, pietruszkę oraz szalotkę. Wykładamy nimi kolejną warstwę zapiekanki. Na tym etapie rozkładamy wcześniej umyty szpinak. Cukinię mieszamy z olejem słonecznikowym, oregano i solą. To ostatnia warstwa zapiekanki. Jeśli została nam mozzarella możemy ją także rozłożyć na tym etapie. Wkładamy do pieca i pieczemy 1h pod przykryciem – może być folia lub druga część naczynia żaroodpornego. Po godzinie otwieramy zapiekankę i pieczemy kolejne 20 minut. Kiedy zapiekanka będzie dochodzić kroimy suszone pomidory i fetę, dekorujemy nimi zapiekankę.

przepis na obiad, łatwy przepis, warzywna zapiekanka, less waste, zero waste, przepis smaczny i prosty

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

bądź na bieżąco

@glodnadaga na instagramie