Smaku Ludzi

NAJLEPSZE PIZZE NEAPOLITAŃSKIE W WARSZAWIE

23 stycznia 2020

Żyjemy w jakimś dziwnym przeświadczeniu, że pizza to mało skomplikowane danie. Wystarczy „placek”, kilka składników i gotowe. Prawda jednak jest inna.
Zawód Pizzaiolo można traktować na równi z piekarzem. W obu profesjach kluczem do sukcesu jest ciasto. Zatem wiedza i technika idą tutaj w parze. Dlaczego pizza neapolitańska wcale nie jest taka łatwa i czym się charakteryzuje, dowiecie się z tego tekstu. Dodatkowo wskażę trzy według mnie najlepsze miejsca na terenie Warszawy, w których Pizzaiolo mają niebywałe doświadczenie i poczucie smaku. Jesteście gotowi?

Wielka Trójka

Aby rzetelnie i z czystym sumieniem zarekomendować Wam top of the top, nad rankingiem pracowałam ponad rok. Co prawda, bacznie obserwowałam początki pizzy neapolitańskiej w Polsce od 2013 roku i z zaciekawieniem testowałam coraz to nowsze miejsca, wyrabiając sobie zdanie i przede wszystkim poznając najważniejsze techniki fermentacji ciasta i samego w sobie rzemiosła. Kiedy w końcu wybrałam sześciu mocnych zawodników tej jesieni, zaczęłam zwracać uwagę na kolejne aspekty. Doszło do tego, że próbowałam po dwie lub trzy pizze dziennie, tak aby móc na bieżąco je oceniać i porównywać. Dzięki temu zjadłam około trzydziestu pizz w różnych restauracjach na terenie Warszawy (ostatni poziom testów trwał ponad miesiąc). Rekomenduje Wam tylko trzy miejsca, a to dlatego, że stawiając sobie wysoko poprzeczkę w kwestii dziennikarskiej, postawiłam jeszcze wyższą poprzeczkę Pizzaiolo. Oceniałam ich rzemiosło dotyczące ciasta, jakość produktów i pochodzenie. Dodatkowo zwracałam uwagę na atmosferę i obsługę w restauracji. Było tego naprawdę sporo i chociaż nie kwestionuję, że to jedyny słuszny wybór dotyczący pizzy, to chciałabym Wam uświadomić na przykładzie moich trzech bohaterów, że są to mężczyźni z ogromną wiedzą, pasją i doświadczeniem. A to właśnie o takich osobach piszę na tej stronie. 

Bo za smakiem zawsze stoi doświadczenie 

Nie wiem czy wiecie, ale pizza może nazywać się neapolitańską tylko wtedy, kiedy spełni wymogi postawione przez Associazione Verace Pizza Napoletana, którzy stworzyli dekalog kluczowych zasad. Ich zadaniem jest wytłumaczyć czym charakteryzuje się pizza neapolitańska i wyodrębnić te, które idą zgodnie ze schematem, od tych, które zwyczajnie i brzydko mówiąc idą na łatwiznę, a określają się mianem neapolitańskiej. Właśnie w ten sposób wiele pizz wypadło w przedbiegach z rankingu. Pizza to od początku do końca produkt rzemieślniczy. Zaczyn na pizzę znany jako biga lub poolish powinien być robiony przez Pizzaiolo i fermentować przez minimum 8 godzin. Jako, że w składzie jest bardzo mała zawartość drożdży (od 1-2%), proces rozmnażania bakterii, a później samego ciasta i fermentacji się wydłuża. Jeśli kiedyś po pizzy mieliście uczucie ciężkości jest wielka szansa, że proces fermentacji był skrócony przez większą zawartość drożdży. Kolejnym ważnym elementem jest technika rozciągania ciasta, to ręce decydują o tym jak napowietrzymy brzegi ciasta, aby nadać im puszystość. Co do środka, powinien być miękki na tyle, aby pizza mogła się złożyć w kopertę. 
Cały dekalog pizzy neapolitańskiej znajdziecie tutaj, tymczasem pora przedstawić zwycięzców!

Klucz do sukcesu, tkwi w produkcie

najlepsza pizza neapolitanska w warszawie, gdzie na pizze, pizza warszawa, dziurka od klucza

Zaczniemy od najświeższego projektu kulinarnego, za którym stoi Dziurka od Klucza przy współpracy z pizzaiolo z najdłuższym stażem. Tymoteusz Dziedzic zaprzyjaźnił się z pizzą 14 lat temu po skończeniu gastronomika. To przykład człowieka z misją szerzenia świadomości o produkcie jakim jest bez wątpienia ciasto na pizzę. Chociaż to dopiero jego początki w Warszawie coś czuję, że mocno w niej namiesza. Możecie odwiedzić go w nowej lokalizacji Dziurki od Klucza w Forcie VIII na Sluzewiu. Właściciele tego miejsca, jak i dobrze nam znanej i lubianej La Sirena oraz Arigator Ramen Shop to przykład właścicieli, którzy zaczęli swoją przygodę z gastronomią dużo wcześniej niż założenie tych trzech lokali. To właśnie takie miejsca powinny inspirować i dawać dobry przykład nowym projektom kulinarnym – dbałość o wzajemny szacunek z pracownikami to konieczność, a wciąż tak często w wielu miejscach o tym zapominany. Dlatego nie dziwię się, że Tymoteusz ma wolną rękę co do kwestii pizzy neapolitańskiej. To także świadczy o dojrzałości pracodawcy, który zwyczajnie ufa swojemu pracownikowi. 

najlepsza pizza neapolitanska w warszawie, gdzie na pizze, pizza warszawa, dziurka od klucza
najlepsza pizza neapolitanska w warszawie, gdzie na pizze, pizza warszawa, dziurka od klucza
najlepsza pizza neapolitanska w warszawie, gdzie na pizze, pizza warszawa, dziurka od klucza
najlepsza pizza neapolitanska w warszawie, gdzie na pizze, pizza warszawa, dziurka od klucza

W Dziurce od Klucza pojawiła się nowa technologia w sposobie pieczenia pizzy. Mamy do czynienia z najnowocześniejszym piecem Marana Forni, który został wyposażony w obrotową płytę w pełni zautomatyzowaną, która dba o najwyższą jakość wypieku. Piec opalany gazem jest w stanie utrzymać upragnioną temperaturę, wypiekając do 9 pizz jednocześnie. Jako, że nie mamy jeszcze potwierdzonych informacji co do całkowitego zakazu używania pieców opalanych drewnem w Warszawie, jest to moim zdaniem miły ukłon w stronę ekologii i jeszcze większej świadomości. Dzięki nowym technologiom praca Pizzaiolo staje się wygodniejsza i można poświęcić więcej uwagi każdemu z etapów produkcji doprowadzając pizze do absolutnej perfekcji. Od trzech lat Tymoteusz Dziedzic specjalizuje się w stylu canotto, w którym jesteśmy w stanie jeszcze lepiej dostrzec napowietrzenie ciasta w samych jej brzegach. To trudniejsza technika pizzy neapolitańskiej, która ma coraz więcej zwolenników. 

najlepsza pizza neapolitanska w warszawie, gdzie na pizze, pizza warszawa, dziurka od klucza, Tymoteusz Dziedzic
najlepsza pizza neapolitanska w warszawie, gdzie na pizze, pizza warszawa, dziurka od klucza

Już niebawem Światowy Dzień Pizzy! Z tej okazji Dziurka od Klucza planuje bardzo ciekawe wydarzenie, które będzie trwało aż 5 dni, w specjalnie przygotowanym menu ma znaleźć się 6 pizz podzielonych na 3 klasyki Włoskie, oraz 3 fantazje Dziurkowe. Jako, że już wiecie, że dla mnie najważniejsze jest ciasto moim ulubionym testem sprawdzającym jego smak i jakość jest pizza bianca. W Dziurce od Klucza szczególnie polecam Wam pizzę NR 7 (35 zł) z coraz bardziej popularną ndują, czyli rodzajem bardzo ostrej włoskiej kiełbasy, która idealnie rozsmarowuje się na pizzy, salame picante, serem kozim dojrzewającym, mozzarellą fior di late oraz porem. Jeśli lubicie minimalizm i klasykę, proponuję margheritę, za którą stoi ciekawa historia… Piekarz Raffaele Esposito, który pracował w pizzerii w Neapolu „Pietro e basta così”, jest przypisywany stworzeniu pizzy Margherita. W 1889 r. król Umberto I i królowa Małgorzata Sabaudzka odwiedzili Neapol. Esposito upiekł im pizzę nazwaną na cześć królowej, której kolory odzwierciedlały kolory flagi włoskiej: czerwony (pomidory), biały (mozzarella) i zielony (liście bazylii). To jest to, co obecnie znane jest jako klasyczna pizza neapolitańska. 

DZIURKA OD KLUCZA
Pizza od 26 do 36 złotych
Wydarzenie dotyczące światowego dnia pizzy
P.S. Najlepiej zrobić rezerwację

Świadomość ponad wszystko

Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa

Kolejnym miejscem jest pierwsza warszawska restauracja serwująca pizze neapolitańską. Jej początki to 2013 rok i konkretna misja dwóch produktów – mąki i wody. Łukasz Glasser od samego początku jest Pizzaiolo i zarazem szefem pizzy w Mące i Wodzie na ulicy Chmielnej. Natomiast ja jestem regularnym gościem tego miejsca od 2013, kiedy tylko wróciłam z Amsterdamu do Warszawy. To kultowe już miejsce charakteryzuje się gościnnością, świetnym produktem i bogatą ofertą kuchni włoskiej. Jednak to pizza neapolitańska wygrywa i jest zdecydowanie częściej zamawiana przez konsumentów. Proces fermentacji ciasta do pizzy jest tutaj najdłuższy. W pierwszej kolejności dojrzewa sam zaczyn ok. 14-16 godzin tzw. biga, a następnie mieszany z mąką, wodą i solą fermentuje w drugiej fazie procesu kolejne kilkadziesiąt godzin. W ten sposób po dwóch dniach ciasto formowane jest na kulki i przygotowywana jest na nich pizza.
To miejsce, które odwiedziłam najwięcej razy jeśli chodzi o pizzę i ani razu nie trafiłam na gorszy wypiek. Naczytałam się kilku mało pochlebnych opinii na temat Mąki i mam jakąś wewnętrzną misję poniekąd uświadomić Wam pewne istotne założenia, które w przyszłości pozwolą na większe zrozumienie tego miejsca. Pracuje od ośmiu lat w gastronomii, a od mniej więcej czterech równolegle recenzuję dla Was miejsca na terenie Warszawy. Kiedy robiłam obszerne stories o zawodzie kelnera na moim instagramie (tutaj link) skupiłam się na problemie od strony gastronomii. Studium problematyki gości/konsumentów to temat, który z pewnością niebawem poruszę. Teraz chciałabym się skupić na dwóch przypadkach w Mące i Wodzie. 

Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa
Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, Maka i woda
Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, maka i woda
Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, maka i woda

Znalazłam kilka opinii niezadowolonych gości, którzy komentują kwestię płatnej (1 zł) oliwy do pizzy. Niejednokrotnie w restauracji obserwuję brak poszanowania produktów. Pizza neapolitańska charakteryzuje się także dobrą jakościowo oliwą extra virgin, która to sprowadzana jest z Włoch. Osobiście bardzo popieram tę inicjatywę, bo produkt się nie marnuje – o czym powinniśmy szczególnie dzisiaj pamiętać. A po drugie, jestem zaskoczona, że nikt z tych osób nie bierze pod uwagę, że to jedno z niewielu miejsc w Polsce, które serwuje wodę za darmo. Chyba nie muszę przypominać, że w prawie każdej warszawskiej restauracji duża butelka wody waha się między 12 – 20 zł. Jeśli ktoś krytykuje tego typu inicjatywę, nie patrząc na nią szerzej, to ja takich opinii radziłabym nie brać do siebie i przede wszystkim samemu wyrobić sobie opinię. Kolejna sprawa, to świadomość pracy na piecu opalanym drewnem. Zawód Pizzaiolo jest trudny. Oprócz znajomości ciasta, procesów fermentacji, techniki rozciągania placka jest jeszcze praca z żywym ogniem. Żywiołem, który jest stale zmiennym. W momencie kiedy przed restauracją jest kolejka, a tak jest w praktycznie każdy weekend w Mące i Wodzie od ładnych kilku lat, nasza cierpliwość poddana jest ogromnej próbie, która często zostaje pokonana przez głód i oczekiwania. Tu powinna pojawić się znowu świadomość konsumenta, który dobrze jakby się ustosunkował do zastanej sytuacji i zachował bardziej jak spokojny Japończyk, czekający na swoją kolej. Ewentualnie powinien wybrać się do kultowego miejsca w dni, kiedy ten ruch jest minimalnie zmożony. Osobiście należę do tej drugiej grupy i do Mąki i Wody najczęściej wpadam w porze lunchu. Jest tego wiele plusów, cena pizzy przyjemnie spada, jakość jest zawsze w punkt, a i głód długo nie doskwiera.

Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, maka i woda, Lukasz Glasser
Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, maka i woda, lunch warszawa

Moją top of the top – a dodam, że to jedyne miejsce w Warszawie, w którym skonsumowałam całą kartę, jest pizza BIANCA (35 zł). Mozzarella di bufala, szpinak, pancetta, czosnek i pecorino romano, to dla mnie uczta dla podniebienia i serca. Nie chcę się przyznawać ile ich zjadłam, bo gdy liczba przekroczyła dwa zera, przestałam liczyć. Słoność ciasta najbardziej odpowiada mi w tym miejscu. Lubię brzegi maczać w ostrej oliwie i obserwować pracę na otwartej kuchni. W ofercie lunchowej zawsze wybieram też bianci. Mortadela z pistacjami i parmezanem to mój faworyt, ale przy ostatniej wizycie pierwszy raz spróbowałam połączeń smakowych, których sama z siebie bym nie zamówiła. W tym tkwi też sedno rozmowy z Pizzaiolo, gdyby nie Łukasz pewnie bym nie wiedziała, że połączenie świeżego startego chrzanu z escarolą i pancettą będzie tak znakomite i zostanie ze mną na długo. Gdy odwiedzicie Mąkę i Wodę w porze lunchowej zwróćcie szczególną uwagę na pizzę BOLOGNA lub SCAROLA E PANCETTA

MĄKA I WODA
Pizza od 24 do 37 złotych
Lunch 29 zł (przystawka + pizza lub pasta dnia)
P.S. Najlepiej odwiedzić w trakcie tygodnia

Dbanie o każdy szczegół

Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, dwa osiem, pizza nad wisla,

Ostatnie w rankingu jest Dwa Osiem, miejsce o którym było bardzo głośno minionego lata. To była najczęściej pojawiająca się pizza na stories u większości obserwowanych przeze mnie ludzi. Kto nie jadł pizzy w kontenerze z muzyką elektroniczną ten gapa! Osobiście stołowałam się w nim regularnie, przy każdej możliwej wizycie i spacerze nad Wisłą. Ubolewałam po każdym sezonie, że się zamykają, a tymczasem zrobili nam wszystkim niespodziankę. Cały styczeń, aż do 2 lutego włącznie są codziennie otwarci od godziny 16:00. Ogrzali kontener, zmienili na przyjazny wystrój alternatywno – restauracyjny, a w głośnikach leci spokojniejsza muzyka. Stolików jest zaledwie kilka, więc abyście nie czekali w przedsionku zróbcie koniecznie rezerwację. Chociaż na Międzynarodowy Dzień Pizzy 9 lutego Dwa Osiem będzie zamknięte, cieszy fakt, że w tym czasie całą ekipą będą się stołować w Neapolu, zbierając inspiracje na wiosenny sezon. Tak! Dwa Osiem będzie otwarte z powrotem, w drugiej połowie marca, ciesząc zadowolone buzie znakomitą pizzą w mieście. 

Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, dwa osiem, pizza nad wisla,
Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, dwa osiem, pizza nad wisla,
Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, dwa osiem, pizza nad wisla,
Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, dwa osiem, pizza nad wisla,

Pizzaiolo Yuri Mogyliuk, może i ma najkrótszy staż z całej trójki moich bohaterów, jednak jego poszerzanie wiedzy jest na energetyzującym i zarażającym poziomie. Od czterech lat związany z gastronomią, od razu wiedział, że pizza to jest produkt, na którym chce pracować i się doskonalić. W autorskiej karcie Dwa Osiem niebywale dba o techniki włoskiej kuchni, dekonstruuje ją i wplata ją w schematy pizzy. Przykładem może być pizza PANCETTA CON UOVO (36 zł), w której rozebrał na czynniki pierwsze znane danie, czyli ravioli z żółtkiem. W pizzy mamy za to mozzarellę fior di latte di Napoli, boczek sezonowany, pecorino, tymianek, pieprz czarny, dojrzewające kacze żółtko. Bardzo fajnie przebija tymianek, a żółtko przyjemnie rozpływa się na pizzy. Oczywiście jest to pizza bianca i myślałam, że to będzie najlepsze co zjem z zimowej karty. Jednak finał okazał się zaskakujący.

Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, dwa osiem, pizza nad wisla,
Najlepsza pizza neapolitańska, gdzie na pizze Warszawa, pizza neapolitanska Warszawa, dwa osiem, pizza nad wisla,

Drugą kategorią pizzy neapolitańskiej w Dwa Osiem są pizze klasyczne. Wiele mówimy o klasykach typu Marinara i Margarita, jednak zapominamy o jeszcze jednym rodzaju, jakim jest Cosacca. Została stworzona około 180 lat temu, by uczcić wizytę cara Mikołaja I w Neapolu. Znajduje się na niej sos z pomidorków Piennolo del Vesuvio, bazylia, pecorino owcze oraz oliwa z oliwek. Yuriemu przede wszystkim zależało na najlepszej jakości pomidorach i znakomicie mu się to udało. Pomidorki Piennolo charakteryzują się słodkim smakiem i są jednym z najstarszych i najbardziej typowych produktów rolnych regionu Kampanii. Kiedy spróbowałam COSACCI (26 zł) i MARINARY DOPPIO (25 zł), która wzbogacona jest o pomidorki Piennolo del Vesuvio, marynowany czosnek, sycylijskie oregano, sól Maldon – przepadłam. To najlepsze pomidory na pizzy jakie jadłam i dzięki Dwa Osiem chyba częściej będę próbowała także wersję pomidorową.

DWA OSIEM
Pizza od 25 do 36 złotych
Czynni do 2 lutego, planowane otwarcie II połowa marca
P.S. Spróbujcie ich tiramisu!

 
Bo najważniejsze jest ciasto

Kiedy zapytałam moich bohaterów co jest dla nich w pizzy najważniejsze, każdy odpowiedział, że ciasto. Spędziłam z nimi trochę czasu, obserwując ich pracę. Słuchałam z jaką pasją opowiadają o swoim zawodzie. To kolejny przykład rzemieślników, którzy mają misję w poszukiwaniu idealnego ciasta. Obserwuję to od kilku lat, że właśnie Ci najlepsi w naszym kraju charakteryzują się niebywałą skromnością, pokorą i przeświadczeniem, że każdy kolejny produkt może być lepszy. Bo prawdziwy kucharz nie spocznie na laurach ze stwierdzeniem, że to jest najlepsze co osiągnął. On wciąż będzie szukał i pogłębiał techniki. Tacy są moi nowi bohaterzy, dla których zawód jakim jest Pizzaiolo stał się powołaniem, sposobem na uświadamianie większej grupie odbiorców czym charakteryzuje się dobrze sfermentowane ciasto i jakość produktów. Są godnymi nauczycielami, z których warto czerpać wiedzę i doświadczenie. Co ciekawe, Łukasz Glasser przeszkolił na tyle kilku pracowników, że teraz sami są szefami pizzy – jak na przykład Yuri Mogyliuk w Dwa Osiem. Tymoteusz Dziedzic chętnie dzieli się wiedzą z dziennikarzami kulinarnymi, bo chciałby, aby w Polsce minął stereotyp, że Pizzaiolo może być każdy. Badania rynku Horeca mówią same za siebie, kuchnia włoska (73% badanych lubi ten typ kuchni) depcze po piętach naszej rodzimej (83% ankietowanych). Ale czy możemy być pewnie, że świadomość konsumentów stale rośnie? Mam nadzieję, że ten artykuł chociaż trochę do tego się przyczynił.   

P.S. Nie tylko pizza neapolitańska jest dobra

Chociaż ranking w głównej mierze skupił się na trzech miejscach serwujących pizze neapolitańską, warto przedstawić Wam jeszcze trzy miejsca, które utrzymują wysoki poziom od samego początku swojej działalności. Każde z tych miejsc odwiedzane jest regularnie, jedno nawet od kilkunastu lat. Żoliborz, Ochota lub Powiśle, które z tych miejsc jest Wam najbliższe?

TUTTI COLORI – to miejsce w ukrytym podwórku na Żoliborzu. Latem wystrój ogródka przypomina berlińskie gastronomie, wpisujące się w industrialne miasto. Najlepiej rozsiąść się wtedy na leżakach i oprócz pizzy spróbować antipasti. W tym miejsce też najważniejsze jest ciasto, tym razem na zakwasie. Fermentowane ponad dobę ma przyjemną chrupką konsystencję. Coś między neapolitańską a klasycznym chrupkim spodzie. Ranty puszyste, jednak nie tak duże jak w typowej neapolitańskiej. Szef Pizzaiolo współpracował kiedyś z Łukaszem Glasserem i finalnie podążył swoją drogą w znalezieniu najlepszej receptury na ciasto. Trzeba stwierdzić, że nieźle mu się to udało. 

Pizza od 20,50 do 36,50 złotych
Czynni od wtorku do niedzieli od godz. 12:00

PIZZA NA BARSKIEJ – jedna z najstarszych pizzeri w Warszawie. Pamiętam jej renomę już w latach dziewięćdziesiątych, kiedy praktycznie codziennie przejeżdżałam obok niej, wracając ze szkoły. Receptura ciasta od lat niezmienna, Pizzaiolo wciąż ten sam, konsumenci Ci sami. Są takie miejsca, do których można pojechać za konkretnym smakiem. Tak jest w przypadku tej pizzy. Bywam średnio dwa razy do roku i zawsze jadę na to samo – pizza Gud Fadern, czyli szynka, krewetki, majonez i wspaniały słodki sos pomidorowy, który niektórzy wypijają dzbankami. Polecana najlepiej na kaca.  

Pizza od 20 do 35 złotych
Czynni codziennie od 12:00 do 22:00

VA BENE – są esencją rzymskich wakacji na warszawskim Powiślu. Lato 2019 należało do nich. Uwielbiane przez warszawiaków i turystów miejsce z klasyczną rzymską pizzą na kawałki. Włoski temperament czuć w powietrzu, szczególnie, że w kuchni napotkamy samych Włochów. Oprócz pizzy al taglio mamy świetny dobór win oraz włoskich makaronów z domowych receptur. To koncept, w którym właściciele pokusili się o pewną siebie nazwę Va Bene, czyli „jest dobrze”. Po zweryfikowaniu pizzy trzykrotnie, spędzeniu kilku letnich wieczorów w ogródku doszliśmy do innego wniosku. Jest lepiej niż dobrze, jest znakomicie!

Pizza od 8 do 14 złotych za kawałek
Czynni od wtorku do niedzieli od godziny 11:00

 

Czy mój ranking najlepszych pizz neapolitańskich w Warszawie uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Zobacz także

5 komentarzy

  • Reply Katarzyna 24 stycznia 2020 at 09:46

    Tak, Dziurka najlepsza 😍 jedna rzecz mnie rozczarowała w tym artykule… że są to Ci sami właściciele co La sirena ( byłam i nie polecam, jedzenie odgrzewane w mikrofali jest zimne w środku a tortilla ciągnie się… ;((( . Wiem, widm to nie miejsce) ale wracając do tematu to pizzę neapolitańską mają najlepszą w Dziurce od klucza! I to miejsce serdecznie polecam wszystkim miłośnikom tego rodzaju pizzy;)))

    • Reply glodna 24 stycznia 2020 at 12:54

      Kasiu, kiedy miała miejsce taka sytuacja w La Sirenie? Bywam w niej regularnie i opisane przez Ciebie rzeczy nie mają tam nigdy miejsca.

  • Reply Katarzyna 2 lutego 2020 at 17:56

    1 grudnia i niestety to miało miejsce. Ja byłam z koleżanką raz i nigdy więcej na pewno tam się nie pojawimy z kolei w Dziurce od klucza zawsze. To, że akurat Pani się nie przytrafiły to nie znaczy, że takie sytuacje nie mają miejsca. Przykro bo miejsce z potencjałem na coś smaczniejszego 😉 pozdrawiam

  • Reply Patryk 5 marca 2020 at 20:02

    Ciasto robi największą robotę niewątpliwie. Tutaj najprościej się wyłozyć. Na Światowy Dzień Pizzy uderzylismy pierwszy raz do Pizzerii Złotej 65. Trafiły sie ostatnie wolne stoliki i w sumie nie żałowaliśmy. Raz że pizze skladalismy sami – a właściwie jej elementy, a dwa że właściwie to do niej wystarczy sam sos. Ciasto jest poezja. Jest delikatne, czuć taką rzemieślniczą robote i dobrą mąke. Mimo ze były tłumy każda sztuka a zamówilismy 5 była dopieszczona. Bardzo miłe zaskoczenie na Złotej. Był ktoś?

    • Reply glodna 17 kwietnia 2020 at 14:48

      Ja nawet o tej pizzeri nie słyszałam! Dzięki za polecenie! Jak minie teraźniejszy chaos nie omieszkam spróbować 🙂 Wszystkiego dobrego!

    Leave a Reply