gotowe w️
80 min
Na zapiekankę warzywną jest milion sposobów. Warto wykorzystać to co aktualnie znajduje się w lodówce. Oto sposób na doprawienie warzyw tak, aby były jeszcze smaczniejsze!
W tym przepisie wystarczy mieć swoje ulubione warzywa, przyprawy i dodatki. Ważne, aby znalazły się w nich ziemniaki, ulubiony ser, dwa rodzaje warzyw korzennych i warzywo śródziemnomorskie. W tym przepisie najważniejsze jest doprawienie. Połączenie warzyw wraz z ziarnami kolendry i czerwonym pieprzem to ostatnio moje ulubione. Oprócz pieczonych świetnie sprawdzają się także jako dodatek w szakszuce. Jeśli wolisz pieczonego selera niż pietruszkę lub bakłażana zamiast cukinii – zamień go. Pamiętaj tylko, aby bazować na produktach z podobnej grupy.
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu). Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 2cm, pietruszkę, marchewkę oraz cukinię również w plastry, a szalotkę w piórka, siekamy drobno czosnek. Do miski wlewamy olej słonecznikowy, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy oraz tymianek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i obtaczamy dokładnie w sosie. Doprawiamy solą. Wykładamy nimi cały spód żaroodpornego naczynia. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną mozzarellę w plastry lub startą na grubych oczkach. W blenderze lub moździerzu mielimy ziarna kolendry z czerwonym pieprzem i zielem angielskim. Łączymy marynatę z olejem słonecznikowym i dodajemy do niej marchewkę, pietruszkę oraz szalotkę. Wykładamy nimi kolejną warstwę zapiekanki. Na tym etapie rozkładamy wcześniej umyty szpinak. Cukinię mieszamy z olejem słonecznikowym, oregano i solą. To ostatnia warstwa zapiekanki. Jeśli została nam mozzarella możemy ją także rozłożyć na tym etapie. Wkładamy do pieca i pieczemy 1h pod przykryciem – może być folia lub druga część naczynia żaroodpornego. Po godzinie otwieramy zapiekankę i pieczemy kolejne 20 minut. Kiedy zapiekanka będzie dochodzić kroimy suszone pomidory i fetę, dekorujemy nimi zapiekankę.