close search

popularne tagi

Autorki

Głodna platforma korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

 Dagmara Rosiak

Dagmara Rosiak

Fotografka, kucharka, dziennikarka, a nawet brand managerka. Na deser redaktorka naczelna tej strony.

Zdjęcia: Mood For Food
Stylizacja: Nina Kodorska
Oświetlenie i asysta: Mateusz Ciągło
Stylizacja paznokci: Agap Studio
Podziękowania należą się także markom:
Yestersen oraz Lumo – za wypożyczenie dekoracji świątecznych i ceramiki.

Cytrusowa kapusta w mleku kokosowym

gotowe w️

70 min

Ta kapusta robi furorę na wigilijnym stole od ponad 5 lat. Cytrusowa, bardzo aromatyczna, bo duszona w mleku kokosowym i azjatyckich ziołach przegryza się dwa dni. Raz spróbujecie i domownicy, którzy lubią oryginalne i lekkie smaki, będą o nią dopytywać już zawsze.

Zdjęcia: Mood For Food
Stylizacja: Nina Kodorska
Oświetlenie i asysta: Mateusz Ciągło
Stylizacja paznokci: Agap Studio
Podziękowania należą się także markom:
Yestersen oraz Lumo – za wypożyczenie dekoracji świątecznych i ceramiki.

Cytrusowa kapusta kiszona w mleku kokosowym, skórce z limonki, kolendrze i kurkumie. Brzmi dobrze? Ten przepis świetnie sprawdza się w pojedynkę, z rybą, a nawet na zapiekance. Najlepiej kupić dobrą jakościową kapustę pod Halą Mirowską na stoisku nr 120 (więcej o najlepszych stoiskach pod Halą tutaj), ewentualnie sprawdzać i dopytywać o sposób ukiszenia kapusty. Ma być naturalnie i bez kwasków cytrynowych!

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 biała cebula
  • pasta z zielonego curry
  • puszka mleka kokosowego
  • puszka śmietanki kokosowej
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • 20 g kurkumy
  • 2 cm imbiru
  • 3 liście kafiru
  • 20 g cukru
  • 30 ml sosu sojowego
  • 2 limonki
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania

kapusta po azjatycku, dania wegetarianskie na swieta, przepisy na swieta, co latwego zrobic na swieta, kapusta, wigilia

Na oleju kokosowym przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, liście kafiru, posiekany imbir i trawę cytrynową, którą pamiętajmy, aby wcześniej rozgnieść by wydobyła jeszcze więcej aromatu. Gdy cebula się zeszkli, wyciskamy pastę curry i przesmażamy wszystko na paście. Dopiero na tym etapie dodajemy wcześniej poszatkowaną kiszoną kapustę. Gdy ją dokładnie wymieszamy z przyprawami, ścieramy skórkę z limonki, posypujemy kapustę kurkumą i znowu dokładnie mieszamy. Gdy przesmażymy całą kapustę, zalewamy ją mlekiem i śmietanką. W tej postaci dusimy kapustę trzydzieści minut. Po tym czasie dolewamy sos sojowy i zasypujemy kapustę cukrem. Znowu dusimy, tym razem jedynie dwadzieścia minut. Na sam koniec wyciskamy sok z dwóch limonek i dusimy piętnaście minut. W ten sposób w niecałe półtorej godziny mamy zrobioną kapustę idealną. Potrzebuje jeszcze tylko dwóch dni na przegryzienie, jednak jeśli nie możecie się doczekać, możecie skonsumować ją od razu, albo chociaż spróbować!

Jesz rybę w Wigilie? Zobacz przepis na śledzie tutaj lub na pieczoną rybę w soli tu.

wigilia i swieta, przepisy na wigilie, przepisy na swieta, przepisy na boze narodzenie, sledzie, przepis na sledzie, latwy przepis na sledzie

bądź na bieżąco

@glodnadaga na instagramie