close search

popularne tagi

Autorki

Głodna platforma korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

 Dagmara Rosiak

Dagmara Rosiak

Fotografka, kucharka, dziennikarka, a nawet brand managerka. Na deser redaktorka naczelna tej strony.

Zdjęcia: Mood For Food
Stylizacja: Nina Kodorska
Oświetlenie i asysta: Mateusz Ciągło
Stylizacja paznokci: Agap Studio
Podziękowania należą się także markom:
Yestersen oraz Lumo – za wypożyczenie dekoracji świątecznych i ceramiki.

Dwa sposoby na Wigilijne śledzie

gotowe w️

30 min

Już grudzień!! To najlepszy moment, aby zacząć planować co przygotować na świąteczną wieczerzę lub na przedświąteczne spotkanie z przyjaciółmi. Sposobem na mniejsze marnowanie jedzenia jest kolacja degustacyjna, składająca się z trzech dań. Dzięki temu podczas świąt jesteśmy w stanie dokładnie obliczyć ilość wykorzystywanych produktów. Zatem niech te święta będą świadome! A jeśli coś wam po świętach zostanie, pamiętajcie, że możecie wspomóc potrzebujących – przykładem może być Fundacja Podzielmy Się.

Zdjęcia: Mood For Food
Stylizacja: Nina Kodorska
Oświetlenie i asysta: Mateusz Ciągło
Stylizacja paznokci: Agap Studio
Podziękowania należą się także markom:
Yestersen oraz Lumo – za wypożyczenie dekoracji świątecznych i ceramiki.

W tym tekście chcemy się podzielić z Wami łatwymi przepisami świątecznymi, które nie zajmą tak wiele czasu. Druga część grudnia to bardzo intensywny czas. Aby przygotować uroczystą kolację dla kilkunastu osób, należy pamiętać o dwóch najważniejszych czynnikach. Dobrze jest spędzić Wigilię przy stole, a nie w kuchni. Niektóre rzeczy warto przygotować stosunkowo wcześniej, aby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Dlatego w tegorocznym świątecznym jadłospisie przygotujemy dwa rodzaje śledzi, które warto zamarynować cztery dni przed podaniem.

Składniki

ŚLEDZIE W JABŁKOWO – PIERNEJ ZALEWIE

  • 4 filety śledzia
  • 0,5 l soku jabłkowego (kwaśnego)
  • łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 l mleka
  • 5 plastrów suszonej gruszki
  • gwiazdka anyżu
  • 10 g czerwonego pieprzu
  • 5 g pieprzu syczuańskiego
  • 30 g płatków migdałów
  • 250 ml oleju lnianego

ŚLEDZIE W CZARNUSZCE I SUSZONEJ PAPRYCE Z OREGANO

  • 4 filety śledzia
  • 0,5 l mleka
  • woda
  • 10 g czarnuszki
  • 10 g suszonej papryki
  • gałązka oregano*
  • 3 suszone pomidory (twarde)
  • 1 szalotka
  • 250 ml oleju rydzowego

Sposób przygotowania

przepis na sledzie, latwy przepis na sledzie, przepis na swieta. wigilia i swieta, jakie sledzie na swieta
ŚLEDZIE W JABŁKOWO – PIERNEJ ZALEWIE

Filety śledzi moczymy w mleku przez 6 godzin. Następnie śledzie myjemy, kroimy na małe części i moczymy przez 2 godziny w soku jabłkowym z łyżką octu jabłkowego.

W międzyczasie prażymy na patelni wszystkie przyprawy wraz z migdałami i gruszkami, do momentu aż w kuchni zacznie unosić się ich skarmelizowany zapach. Następnie wsypujemy niewielką ilość przypraw na dno słoika. Wyjmujemy śledzie z soku jabłkowego i suszymy w ręczniku papierowym. Układamy pierwszą warstwę śledzi na przyprawach. Wysypujemy kolejną część przypraw i tak przekładamy wszystkie śledzie – warstwa przypraw, warstwa śledzi. Na koniec zalewamy całość olejemy lnianym*. Zakręcamy słoik i odstawiamy na cztery dni do lodówki. Przed podaniem, wyjmujemy śledzie z lodówki pół godziny wcześniej przed podaniem, aby złapały temperatury i smaku.

* Wszystkie śledzie muszą być pod olejem – możesz lekko je ścisnąć przed zalaniem olejem, wtedy nie wypłyną na wierzch.

W chłodnej temperaturze dużo aromatów się zamyka i potrawa nie będzie tak aromatyczna, jak być powinna.

ŚLEDZIE W CZARNUSZCE I SUSZONEJ PAPRYCE Z OREGANO

Filety śledzi moczymy w mleku przez 6 godzin. Następnie śledzie myjemy i moczymy dwa razy po godzinie w wodzie (tak, aby ryby były pod wodą). W międzyczasie prażymy wszystkie suche produkty (oprócz szalotki) na patelni. Kroimy szalotkę w piórka. Na dnie słoika kładziemy warstwę przypraw, pokrojonej szalotki, a następnie przekładamy warstwą pokrojonych śledzi. Układamy śledzie w słoiku jak przy poprzednim (warstwowo). Zalewamy olejem rydzowym, zakręcamy i wsadzam na cztery dni do lodówki.

Pamiętajmy o wyjęciu słoika ze śledziami z lodówki pół godziny przed podaniem. W chłodnej temperaturze dużo aromatów się zamyka i potrawa nie będzie tak aromatyczna, jak być powinna.

*Oregano w gałązce najlepiej kupić w sklepie z produktami greckimi. Niewiarygodne jak to oregano różni się od suszonego i zmielonego, które jest o wiele bardziej dostępne w sklepach spożywczych. Cena za opakowanie greckiego to koszt poniżej 20 złotych, a starczy spokojnie na ponad rok. Jak tylko go spróbujecie, to się zakochacie, gwarantuję! Najlepiej szukać go w takich sklepach jak: Amesa.

Masz ochotę na oryginalny przepis na kapustę duszoną w mleku kokosowym? Sprawdź tutaj.

wigilia i swieta, przepisy na wigilie, przepisy na swieta, przepisy na boze narodzenie, sledzie, przepis na sledzie, latwy przepis na sledzie

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

bądź na bieżąco

@glodnadaga na instagramie