close search

popularne tagi

Autorki

Głodna platforma korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

 Dagmara Rosiak

Dagmara Rosiak

Fotografka, kucharka, dziennikarka, a nawet brand managerka. Na deser redaktorka naczelna tej strony.

ZDJĘCIA: MOOD FOR FOOD
STYLIZACJA: NINA KODORSKA

PODZIĘKOWANIA NALEŻĄ SIĘ Również BERNONTABLE, który użyczył swojego drewnianego stołu na potrzeby sesji oraz FLOOK STUDIO za wypożyczenie przepięknej ceramiki.

TEN PRZEPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z JOHNNIE WALKER.

JEŚLI CHCESZ NAWIĄZAĆ ZE MNĄ WSPÓŁPRACĘ, ZOBACZ JAKIE MASZ MOŻLIWOŚCI TUTAJ.

Świąteczne pâté grzybowe

gotowe w️

30 min

Czym byłyby święta bez grzybów?! Smażone kapelusze, w farszu na pierogi, w zupie. Tym razem grzyby sprawdzą się idealnie jako przystawka w formie pâté na świeżo upieczonym chlebie lub w drugiej części Świąt jako dodatek do mięsa. W tym roku przepisy świąteczne mają wspólną cechę. Wszystkie bazują na whisky, sprawiając, że smaki są jeszcze bardziej wyjątkowe i niepowtarzalne. Goście będą zachwyceni.

ZDJĘCIA: MOOD FOR FOOD
STYLIZACJA: NINA KODORSKA

PODZIĘKOWANIA NALEŻĄ SIĘ Również BERNONTABLE, który użyczył swojego drewnianego stołu na potrzeby sesji oraz FLOOK STUDIO za wypożyczenie przepięknej ceramiki.

TEN PRZEPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z JOHNNIE WALKER.

JEŚLI CHCESZ NAWIĄZAĆ ZE MNĄ WSPÓŁPRACĘ, ZOBACZ JAKIE MASZ MOŻLIWOŚCI TUTAJ.

Jeszcze żaden przepis świąteczny nie był tak łatwy i przyjemny. Zajmuje bardzo mało czasu, a jest tak bardzo wyrazisty i oryginalny w smaku, że pozostanie we wspomnieniach na długo. Najważniejsze by znaleźć dobry produkt. Dlatego pamiętajmy, aby kupować jedzenie u sprawdzonych dostawców, a najlepiej na bazarach z lokalną żywnością. Wtedy okazuje się, że smak i jakość wynagradza wszystko i wcale nie potrzeba tak wiele, by zrobić danie idealne.

wigilia i swieta, przepisy na wigilie, przepisy na swieta, przepisy na boze narodzenie, latwy przepis na swieta, pate grzybowe

Składniki

  • 0,5 kg brązowych pieczarek
  • 5 suszonych podgrzybków
  • 2 duże szalotki
  • 60 g masła
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 30 ml whisky Johnnie Walker
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie umyj i osusz. Przygotuj w garnku małą ilość wody na podgrzybki. Kiedy woda zacznie się gotować wrzuć liście laurowe, ziele i grzyby. Gotuj 15 minut. W tym czasie pokrój drobno w kostkę pieczarki oraz szalotkę. Na 15 g masła przesmaż szalotkę. Posól ją, dzięki temu na pewno się nie przypali, a puści wodę i będzie miękka. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Odcedź z wody podgrzybki i pokrój w drobną kostkę, dodaj na patelnię. Oderwij tymianek z gałązki i również przesmaż z grzybami. Jak wszystko będzie miękkie i mocno przesmażone zalej whisky, śmietanką i dopraw sosem sojowym. Gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. Następnie przelej do blendera, dodaj resztę masła i zblenduj na gładką masę. Pâté świetnie koresponduje z prażonymi orzechami – migdały i włoskie sprawdzą się tutaj znakomicie.

wigilia i swieta, przepisy na wigilie, przepisy na swieta, przepisy na boze narodzenie, latwy przepis na swieta, pate grzybowe

Jeśli interesują Ciebie inne przepisy świąteczne z wykorzystaniem whisky, zerknij na doskonały comber jagnięcy (tu) lub miodownik z kremem kajmakowym (tutaj).
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

bądź na bieżąco

@glodnadaga na instagramie