Smaku W DOMU

GOTUJ JAK SZEF KUCHNI, TYLE ŻE W DOMU!

31 marca 2020

Na wywiad z Piotrkiem Wójcikiem – szefem kuchni Koneser Grill muszę jeszcze chwilę poczekać. Kwarantanna nieco pokrzyżowała nam plany i nie mamy szansy spotkać się w jego restauracyjnej kuchni. Odnalezienie się w nowej sytuacji nie jest dla nikogo łatwe, jednak potrzeba dzielenia się z Wami smaczną treścią nie pozwoliła nam zwolnić tempa. Piotrek zdradził mi swój sposób na idealne steki. Dzięki tempu przepisowi możemy poczuć się jak szef kuchni, tyle że w domu!

Koneser Grill, Piotr Wójcik, szef kuchni, Warszawa, przepis na steka

Koneser Grill 2019

Koneser Grill

To całkiem nowy projekt kulinarny restauratora Daniela Pawełka, który został otwarty 19 października 2019 roku. Czekałam na to otwarcie głównie przez Piotrka (szefa kuchni), z którym byłam na łączach przez wiele lat, tyle że na odległość. Powrót do Polski to jego nowy rozdział, w którym dokładnie pokazuje swoje rzemiosło. Jego kuchnia to prawdziwy powrót do korzeni. Liczy się w niej ogień, drewno, mięso oraz jego rozbiór. Rzemiosło w pełnej klasie! To moje ulubione odkrycie 2020 roku. Teraz nie jesteśmy w stanie odwiedzić restauracji, jednak na czas kwarantanny Butchery and Wine (starszy brat Konesera Grilla) przerobiło lokal gastronomiczny na sklep mięsny, gdzie zakupicie mięso najwyższej jakości. Jeśli steki, to najlepiej stąd. Nie brakuje też kilku gotowych produktów, jak legendarne już dla mnie brownie Piotrka czy ręcznie robiona kiełbasa we francuskim cieście. Zamów i odbierz osobiście przygotowaną dla Ciebie paczkę i gotuj w domu jak prawdziwy szef kuchni!

Koneser Grill, Piotr Wójcik, szef kuchni, Warszawa, przepis na steka

Stek medium rare przygotowany w domu

Zrób to sam 

Jest wiele rodzajów smażenia steków. W warunkach domowych Piotrek Wójcik poleca w szczególności ten, który możemy usmażyć na patelni. Jeśli jest to większy kawałek, to można go również wygrzać w piecu. Kluczowe jest tutaj bastowanie, czyli polewanie steka masłem i ziołami. Przede wszystkim bastowanie pozwala nam na zatrzymanie soczystości i wilgoci w produkcie. Steka wyciągamy z lodówki około godziny przed smażeniem, aby mięso złapało temperatury. Solimy i pieprzymy tuż przed smażeniem, żeby sól została na powierzchni. Dzięki temu sól nie dostanie się do środka i nie wyciągnie soków z mięsa. Patelnia musi być bardzo rozgrzana. Steka obsmażamy po jednej minucie z każdej stronie, obracając go często, aby temperatura nie doszła do środka. Pozwoli to na stworzenie chrupiącej skóry (zapobiega to szarej strefie w mięsie między skórą a środkiem). 

Po obsmażeniu mięsa, wkładamy steka do pieca na 120 – 130 stopni, aby delikatnie dogrzał się w środku. 
Optymalne temperatury dla konkretnych stopni wysmażenia:

  • Blue 15-30 stopni
  • Rare 30-50 stopni
  • Medium Rare 51-55 stopni
  • Medium 56-59 stopni
  • Medium Well 60-70 stopni
  • Well 70+ stopni, jednak tego Piotrek jak i wielu szefów kuchni nie rekomenduje 😉 

Pro tip: Stek powinien odpocząć przynajmniej połowę czasu smażeniu, także 30 sekund nabiera nowego znaczenia. Do dzieła!

Koneser Grill, Piotr Wójcik, szef kuchni, Warszawa, przepis na steka

Koneser Grill 2020

Czy przepis szefa kuchni – Piotra Wójcika uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

 

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply