gotowe w️
70 min
Ta kapusta robi furorę na wigilijnym stole od ponad 5 lat. Cytrusowa, bardzo aromatyczna, bo duszona w mleku kokosowym i azjatyckich ziołach przegryza się dwa dni. Raz spróbujecie i domownicy, którzy lubią oryginalne i lekkie smaki, będą o nią dopytywać już zawsze.
Cytrusowa kapusta kiszona w mleku kokosowym, skórce z limonki, kolendrze i kurkumie. Brzmi dobrze? Ten przepis świetnie sprawdza się w pojedynkę, z rybą, a nawet na zapiekance. Najlepiej kupić dobrą jakościową kapustę pod Halą Mirowską na stoisku nr 120 (więcej o najlepszych stoiskach pod Halą tutaj), ewentualnie sprawdzać i dopytywać o sposób ukiszenia kapusty. Ma być naturalnie i bez kwasków cytrynowych!
Składniki
Sposób przygotowania
Na oleju kokosowym przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, liście kafiru, posiekany imbir i trawę cytrynową, którą pamiętajmy, aby wcześniej rozgnieść by wydobyła jeszcze więcej aromatu. Gdy cebula się zeszkli, wyciskamy pastę curry i przesmażamy wszystko na paście. Dopiero na tym etapie dodajemy wcześniej poszatkowaną kiszoną kapustę. Gdy ją dokładnie wymieszamy z przyprawami, ścieramy skórkę z limonki, posypujemy kapustę kurkumą i znowu dokładnie mieszamy. Gdy przesmażymy całą kapustę, zalewamy ją mlekiem i śmietanką. W tej postaci dusimy kapustę trzydzieści minut. Po tym czasie dolewamy sos sojowy i zasypujemy kapustę cukrem. Znowu dusimy, tym razem jedynie dwadzieścia minut. Na sam koniec wyciskamy sok z dwóch limonek i dusimy piętnaście minut. W ten sposób w niecałe półtorej godziny mamy zrobioną kapustę idealną. Potrzebuje jeszcze tylko dwóch dni na przegryzienie, jednak jeśli nie możecie się doczekać, możecie skonsumować ją od razu, albo chociaż spróbować!