Smaku W DOMU

CZY DIETA WARZYWNA JEST DLA KAŻDEGO?

22 maja 2020

Dieta LOWFODMAP nie należy do najprostszych. Musisz wyeliminować gluten, nabiał, większość owoców, cukry i połowę warzyw. Ten rodzaj diety stosuje się przy chorobie zespołu jelita drażliwego, która często pojawia się przy wzmożonym stresie lub źle dobranej diecie. 

śniadanie, na słodko, dieta lowfodmap, racuchy, placki gryczane, przepis

Nie wszystko, dla wszystkich

Na moje nieszczęście dopadło mnie wszystko. Od 1 marca zaczęłam dietę z wykluczeniem mięsa i zamierzałam przerzucić się na kiszonki i strączki. Tak też zrobiłam. Przygotowałam się do tego solidnie. Odbyłam warsztaty z fermentacji (zobacz jakie fajne!), naczytałam się książek i to nie byle jakich, bo: Happy Food oraz Jelita wiedzą lepiej. Ruszyłam z impetem z myślą, że teraz to dopiero będę zdrowa. Kiedy tylko pojawił się temat pandemii i jednego dnia wypadły mi wszystkie zlecenia, a na dodatek na diecie nie czułam się jakoś wyjątkowo dobrze, w ostatniej chwili trafiłam do lekarza. Mój przyjaciel się śmiał, że jest mały procent ludzi, ale jest, który zdecydowanie lepiej czuje się po tłustym jedzeniu. To chyba o mnie. Gastrolog obwieścił, że przefermentowałam organizm i mam idealne objawy zespołu jelita drażliwego. Z dnia na dzień musiałam porzucić moje plany „zdrowej diety” i przerzucić się na dietę LOWFODMAP, czyli na taką, która ma małą zawartość produktów fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (fermentable oligosaccharidesdisaccharidesmonosaccharides and polyols – FODMAP). Jak podkreślają naukowcy z Monash University, nie jest to dieta, którą należy stosować do końca życia. Składa się ona z dwóch etapów. W pierwszej fazie eliminuje się na 6–8 tygodni produkty zawierające duże ilości FODMAP. Po tym czasie w miarę ustępowania objawów IBS przechodzi się do etapu drugiego, w którym dietę należy stopniowo rozszerzać (biorąc pod uwagę indywidualną tolerancję) o produkty zawierające więcej FODMAP. 

Nowa sytuacja

Przystąpiłam do działania, chociaż nie było to wcale łatwe. Większości rzeczy nie mogłam zamówić na wynos, wspierając gastro, bo zwyczajnie nie miałam gdzie zamówić tak scharakteryzowanego jedzenia. Jadłam więc mnóstwo pieczonych warzyw, jaglanek na mleku roślinnym, sporo steków i domowych zup. Jednym przepisem chciałabym się z Wami z tej diety i mojego kombinowania szczególnie podzielić. Te placki gryczane ratowały mi gorsze momenty, kiedy ze ślinotokiem patrzyłam na stories wszystkich foodies. Rameny, pizze i cały okoliczny street food do tej pory za bardzo nie wprowadziłam do diety. A jak tylko otworzą się prywatne przychodnie, muszę zrobić sobie komplet badań, który czeka na mnie już jakiś czas. 

Składniki dla 2-3 osób
  • 2 jajka- najlepiej od szczęśliwej kurki,
  • 200 g jogurtu naturalnego *u mnie bez laktozy,
  • 100 g mąki gryczanej,
  • 40 g płatków owsianych,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 25 ml syropu klonowego,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • pół banana,
  • kiwi.

Jajka ubij z syropem klonowym na puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Przez sitko przepuść mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj płatki owsiane, wykonując dwa ruchy drewnianą łyżką, by połączyły się z całą masą. Odstaw miskę na minimum 15 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy pojawią się na nim bąbelki i napowietrzą ciasto, które po usmażeniu będzie lekkie jak chmurka. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju kokosowego. Ciasto najwygodniej nalewać chochlą. Kiedy na patelni placek zacznie znowu wytwarzać bąbelki to jest gotowy do przewrócenia. Ważne, aby przy każdej partii smażenia, dodawać łyżkę oleju kokosowego. Na sam koniec skarmelizowałam banana na patelni i pokroiłam w plastry kiwi.

śniadanie, na słodko, dieta lowfodmap, racuchy, placki gryczane, przepis

Podsumowując, nie wszystko jest dla wszystkich. W moim przypadku wykluczenie całkowicie mięsa i zastąpienie je warzywami strączkowymi, kaszami i dużą ilością owoców, nie wyszło mi na dobre. Ważne, aby obserwować swój organizm (bo każdy jest inny) i zwyczajnie dobierać poniekąd dietę do samopoczucia i pojawiających się objawów. A na koniec najważniejsze! Zbadajcie się, kiedy będzie to tylko możliwe. Badania hormonalne, morfologiczne, powinniśmy robić regularnie, ja z pewnością kiedy tylko nadarzy się lepsza okazja, udam się na kompleksowe badania w pierwszej kolejności. 

Czy mój przepis z diety lowfodmap uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply