Smaku W DOMU

POLSKIE GOŁĄBKI ROYAL

17 marca 2020

Kiedy przygotowywałam ten przepis nie sądziłam, że za tydzień większość z nas zdecyduje się siedzieć w domu, kiedy ma taką możliwość, podczas rozprzestrzeniania się koronawirusa po Polsce. To idealny moment, aby wspólnie pogotować i nauczyć się kilku podstawowych dań, także z kuchni polskiej. 

przepis na golabki, tradycyjne golabki, polskie golabki, jak zrobic golabki, koronawirus, co ugotowac w domu podczas koronawirusa

Zdj. Julia Kaczorowska

Gołąbki to poniekąd moja wizytówka. Jakoś tak się składa, że towarzyszą w moim życiu w ważnych momentach. Jako dziecko nie jadłam mięsa, aż pewnego dnia wróciłam z podstawówki i oznajmiłam babci, że jadłam przepysznego ptaka w szkole. Babcia nie dowierzała, że w szkole podano nam dzikie ptactwo, więc po krótkim wywiadzie okazało się, że chodziło mi o nic innego jak o gołąbki. Dwadzieścia lat później gołąbki były argumentem, dla których zaczęłam obiady czwartkowe (więcej o nich tutaj) dzięki czemu, przez ostatnie trzy lata, pokazywałam je w różnych odsłonach. Ten przepis jest dopracowany w każdym szczególe. Bazuje na polskich produktach i mogę Wam obiecać, że skradnie serca niejednemu tradycjonaliście. Dodatkowo ma dużo wartości odżywczych, bo mamy w nich kaszę gryczaną, grzyby i gorczycę. Pamiętajmy też, że w tych trudnych czasach powinniśmy wspomóc małe sklepy z żywnością – przypomnijcie sobie ulubiony targ, warzywniak, sklepik koło domu i tam zaopatrzcie się w produkty. Sytuacja jaką teraz przechodzimy może sprawić, że bez naszej pomocy te miejsca mogą przestać istnieć. Ja kupuję zakupy na środowej Fortecy Kręglickich (tutaj). Jutro jest otwarta według nowych zasadach, w trosce o nasze bezpieczeństwo. 

przepis na golabki, tradycyjne golabki, polskie golabki, jak zrobic golabki, koronawirus, co ugotowac w domu podczas koronawirusa

Zdj. Julia Kaczorowska

SKŁADNIKI NA 10 GOŁĄBKÓW
  • biała kapusta lub kapusta włoska,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 120 g kaszy gryczanej palonej,
  • 100 g pieczarek brązowych lub 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • ulubiony olej do smażenia.
SOS DO GOŁĄBKÓW
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki gruboziarnistej musztardy,
  • 1 łyżka suszonej papryki wędzonej,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
  • grubo mielony pieprz.
przepis na golabki, tradycyjne golabki, polskie golabki, jak zrobic golabki, koronawirus, co ugotowac w domu podczas koronawirusa

Zdj. Julia Kaczorowska

przepis na golabki, tradycyjne golabki, polskie golabki, jak zrobic golabki, koronawirus, co ugotowac w domu podczas koronawirusa

Zdj. Julia Kaczorowska

PRZYGOTUJ W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI GOŁĄBKI

Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy około trzech minut. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, smażymy do momentu aż puszczą całą wodę i będą złociste. Jeśli wolimy grzyby suszone, wpierw je gotujemy przez dziesięć minut, a następnie drobno kroimy i przesmażamy. Kaszę gryczaną gotujemy również dziesięć minut – ważne, aby była al dente (dojdzie nam w gołąbkach). Jeśli mamy w domu liście laurowe, suszone grzyby i jałowiec, możemy dodać je do gotowanej kaszy, dzięki czemu dodamy więcej ziemnego aromatu do dania.
Kolejnym krokiem będzie zmieszanie wołowiny z przestudzoną cebulą z pieczarkami lub suszonymi grzybami, ugotowaną kaszą oraz sosem sojowym.
Farsz doprawiamy gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem. Parzymy liście kapusty. Na sparzone liście kapusty nakładamy farsz, a następnie zwijamy je w rulony o bokach zawiniętych do środka.

SOS ROYAL

Ziele angielskie ucieramy w moździerzu na pył. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry, następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy ziele angielskie, wędzoną paprykę, musztardę i koncentrat pomidorowy, zalewamy przecierem pomidorowym. Sos powinien być płynny, jeśli jest bardzo gęsty, dolewamy trochę przegotowanej wody. Na koniec dodajemy masło. Zagotowujemy i doprawiamy miodem, solą i pieprzem.

 

przepis na golabki, tradycyjne golabki, polskie golabki, jak zrobic golabki, koronawirus, co ugotowac w domu podczas koronawirusa

Zdj. Julia Kaczorowska

Gołąbki układamy równolegle obok siebie i zanurzamy w sosie. Kiedy ułożymy wszystkie piętrowo (nie wszystkie będą w sosie), gotujemy pod przykryciem dwadzieścia minut. Po tym czasie wymieniamy kolejność gołąbków – te co były na dnie przechodzą na samą górę, dając miejsce tym mniej duszonym w sosie. Po kolejnych dwudziestu minutach gołąbki są gotowe do spożycia.
PRO TIP: Jeśli ilość naprodukowanych gołąbków jest za duża pamiętajmy, że bez problemu możemy je zamrozić do sześciu miesięcy! 

przepis na golabki, tradycyjne golabki, polskie golabki, jak zrobic golabki, koronawirus, co ugotowac w domu podczas koronawirusa

Zdj. Julia Kaczorowska

Czy mój przepis na gołąbki uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Zdjęcia wykonała Julia Kaczorowska podczas spotkania z amerykańskim czasopismem 177 Milk Street
okładka: Dagmara Rosiak

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply