Smaku W DOMU

PROSTY PRZEPIS NA PĄCZKI, PROSTO DO RĄCZKI

16 lutego 2020

Jestem tradycjonalistką i jak pączek, to najchętniej klasyczny. Dodatek gotowanych ziemniaków do ciasta sprawia, że pączki są jeszcze bardziej chrupiące i wilgotne w środku. To mój ulubiony przepis na domowe pączki, które nie mają idealnego kształtu, nakłada się je łyżką, a ich smak… Pewien wielbiciel pączków podczas jednego z obiadów czwartkowych zjadł ich około dziesięciu i stwierdził, że to jedne z lepszych jakie jadł w życiu. Lepszej rekomendacji nie mogłam sobie wymyślić.

pączki, przepis, przepis na pączki, tradycyjne pączki, tłusty czwartek, Dagmara Rosiak, glodnadaga, pączki z ziemniakami, łatwy przepis

SKŁADNIKI
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej typ 480,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka cukru białego,
  • 4 jajka,
  • 40 g drożdży,
  • sól,
  • 4 kostki smalcu,
  • cukier puder,
  • sok z połowy cytryny
  • ulubiona konfitura.

Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę. W szklance ciepłego, acz nie gorącego mleka wymieszać drożdże z łyżką cukru. Mąkę wysypać na blat i zrobić w niej kopczyk z dołem w samym środku. Wlać w niego zaczyn i delikatnie rozmieszać zaczynając od środka i powoli zgarniając mąkę do środka. Odstawić ciasto do wyrośnięcia -jakieś 20 minut. Jajka roztrzepać, dodać do nich sprasowane ziemniaki, a następnie wrzucić zmieszaną masę do mąki z zaczynem. Ciasto po wyrobieniu będzie luźne. Po zmieszaniu wszystkich składników zostawić ciasto na kolejne 20 minut.

W tym czasie rozgrzać tłuszcz do smażenia. Jeśli nie chcesz skorzystać ze smalcu, możesz zastąpić to olejem do smażenia. Najlepiej słonecznikowy lub winogronowy, bo ma najmniej intensywny smak. Tłuszcz musi być naprawdę gorący, dlatego daj mu przynajmniej 10 minut do rozgrzania. Dużą łyżkę wsadź do wrzątku, pozwoli to na łatwiejsze wykładanie ciasta – formować małe kulki i smażyć w głębokim tłuszczu do zezłocenia. Odsączyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Polewać powstałym lukrem pączki. Nie zapomnij o konfiturze! W przypadku tych pączków nie wsadzisz jej do środka, ale spokojnie może wyjadać ją łyżką. Do dzieła!

Okładka tekstu: MOODFORFOODPL
Pączki warszawskie z LUKULLUSA – według mnie najlepszej cukierni,
o której więcej przeczytasz tutaj

Czy mój przepis na pączki uważasz za wartościową treść? A może znasz kogoś komu również przypadłby do gustu?
Będzie mi bardzo miło jeśli dalej go udostępnisz. Dziękuję. 

Zapraszam też na mojego instagrama i facebooka, gdzie możesz być ze wszystkim na bieżąco.

Zobacz także

No Comments

Leave a Reply