TEN PRZEPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z JOHNNIE WALKER.
JEŚLI CHCESZ NAWIĄZAĆ ZE MNĄ WSPÓŁPRACĘ, ZOBACZ JAKIE MASZ MOŻLIWOŚCI TUTAJ.
gotowe w️
70 min
Tradycja głosi, że na stole wigilijnym pachnie wegetariańskimi potrawami. Ten przepis na jagnięcinę z puree z dyni i batatów, idealnie sprawdzi się na Pierwszy lub Drugi Dzień Świąt, kiedy można jeść mięso. Danie dopełni kruszonka z natki pietruszki oraz intensywny sos na bazie whisky, który sprawi, że smak tego świątecznego dania stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy i niepowtarzalny. Goście będą zachwyceni.
TEN PRZEPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z JOHNNIE WALKER.
JEŚLI CHCESZ NAWIĄZAĆ ZE MNĄ WSPÓŁPRACĘ, ZOBACZ JAKIE MASZ MOŻLIWOŚCI TUTAJ.
Jagnięcina to mięso bardzo łatwe do przyrządzenia. Potrzebuje jedynie właściwej temperatury i czasu. Mięso jest delikatne i kruche. Świetnie sprawdzi się na kolację w gronie najbliższych. Ciężko stwierdzić dlaczego tak rzadko króluje na polskich stołach. Warto pamiętać, by kupować mięso u sprawdzonych dostawców, którzy dbają o poszanowanie zwierząt i jakość produktu. Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie etapy przygotowania mięsa do procesu gotowania odbyły się z należytym szacunkiem.
Składniki
Mięso i marynata
Pietruszkowa kruszonka
Puree z dyni i batatów
Sos na bazie whisky
Sposób przygotowania
Marynowanie
Posiekaj czosnek, rozmaryn i wymieszaj z oliwą. Zamarynuj w niej jagnięcinę na kilka godzin przed gotowaniem. Wzbogaci to jej aromat.
Kruszonka
Natkę opłucz, osusz i oderwij liście. Posiekane łodygi są gorzkie, więc ich nie dodawaj do kruszonki. Natkę i czosnek posiekaj i wrzuć do blendera. Dosyp bułkę tartą i zmiksuj do momentu uzyskania zielonej kruszonki. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do pietruszki. Dolej oliwę, dopraw solą, pieprzem i miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.
Puree z dyni i batatów
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. W międzyczasie wyjmij z lodówki jagnięcinę. Kroimy dynię w duże cząstki, a bataty obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Wkładamy pokrojone produkty do miski i obtaczamy w oliwie, płatkach chilli i oprószamy solą, mieszamy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i na nim rozkładamy warzywa lub wkładamy je bezpośrednio do naczynia żaroodpornego. Pieczemy do miękkości, około 30 minut. Nie wyłączaj piekarnika, wsadzisz do niego za chwilę jagnięcinę. Po upieczeniu warzyw przekładamy je do blendera (pamiętaj by wcześniej zdjąć skórę z dyni), dodajemy zimne masło i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
Pamiętaj, by nie dodawać soli w trakcie gotowania, bo sos wyjdzie bardzo słony!
Sos
Jagnięcina lubi sos. Przy okazji robienia zakupów, zapytaj rzeźnika czy ma jakieś ścinki. Podczas oczyszczania kostki z combra również zostaną kawałki mięsa, więc broń boże ich nie wyrzucaj, tylko wykorzystaj do sosu. Mięso pokrój na drobne kawałki i podsmaż w garnku na ciemnobrązowo. Dodaj posiekany czosnek, rozmaryn i koncentrat. Następnie zalej whisky i zeskrob z dna garnka wszystko, co do niego przywarło. Jest to niewątpliwie źródło smaku. Odparuj whisky i dodaj bulion (może być wege lub mięsny). Gotuj sos na małym ogniu około 30 minut i zredukuj go o połowę. Przecedź przez sitko.
Jeśli podczas pieczenia z jagnięciny wypłynęły soki, dolej je do sosu i go podgrzej.
Jagnięcina
W trakcie nagrzewania piekarnika na dynię i bataty, wyjmij mięso z lodówki i oczyść z marynaty. Odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, by uzyskało temperaturę pokojową. Kiedy mięso będzie gotowe, mocno rozgrzej patelnie, wlej na nią odrobinę oleju i zmniejsz płomień na średni. Jagnięcinę dopraw solą i pieprzem i ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż przez 10 minut, aż się zarumieni na złoto-brązowo. Nadmiar tłuszczu możesz odlać. Postaraj się obsmażyć mięso z każdej strony, a na koniec obsmażaj na kościach. Następnie przełóż je bezpośrednio do pieca i piecz 8 minut, a następnie wyjmij je i odłóż na kolejne 8 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu przełóż na ciepłe puree, polej gęstym sosem i oprósz kruszonką. Gotowe!