gotowe w️
35 min
Jest bardzo soczysta i aromatyczna. Robi wrażenie prezentacją, dlatego na pewno podczas Wigilijnej kolacji znajdzie swoich wielbicieli. Dodatkowo jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
W wieczór Wigilijny, jeśli jest to możliwe, warto cieszyć się wspólnym czasem z rodziną. Jestem zdania, że lepiej przygotować potrawy, które akurat w ten dzień nie potrzebują dużo czasu. Stres 24 grudnia nikomu z resztą nie jest potrzebny. Przepis jest podany z pstrągiem. Jednak znakomicie odnajdzie się też makrela i dorsz. Ryby najlepiej, aby miały gramaturę po 400 gramów każda, takie dwie ryby starczą spokojnie na osiem porcji.
Składniki
Sposób przygotowania
Pamiętajmy, że podczas świąt mamy sporo dań rozłożonych w czasie, dlatego warto jeść mniejsze porcje.
Ryby myjemy i obcinamy płetwy. Zostawiamy głowy i ogony. Nacinamy skórę w czterech miejscach i wkładamy w nią pokrojone plastry czosnku. W wysuszony środek wkładamy po dwa plastry limonki oraz 1/4 pęczku kolendry. Na blaszkę wysypujemy 3 cm gruboziarnistej soli i kładziemy na nią ryby. Zasypujemy obficie solą tak, aby przykryła rybę po bokach i z góry. Skraplamy sól resztą limonki, wymieszaną z tą samą proporcją wody. Wsadzamy rybę do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy bez termoobiegu 25 minut. Następnie włączamy termoobieg i dopiekamy 5-8 minut, aż sól lekko się zarumieni.
Tak przygotowaną rybę możemy od razu podać do jedzenia. Jako, że pękanie skorupy jest spektakularne możemy wystawić ją na stół i rozpieczętować ją przy gościach. Na początku zdejmujemy lub uderzamy w skorupę (ten efekt jest jeszcze lepszy przy drobnej soli morskiej, jednak potrzeba jej wtedy dużo więcej – na kilogram ryby, dwa kilogramy soli), następnie ściągamy z ryby skórę i oddzielamy mięso od ości. Czyste mięso przekładamy na talerze i opcjonalnie możemy podać do niego ziołowe masło na wierzch, aby się roztopiło i nadało rybie kolejnej konsystencji i smaku. Teraz wystarczy podać ją z ulubionymi dodatkami. Według mnie najlepiej pasuje do niej kiszona kapusta, którą wcześniej gotujemy w mleku kokosowym i skórce z limonki.
Jest bardzo aromatyczna i świetnie komponuje się do ryby, szczególnie w wyżej wymienionych przyprawach i ziołach. A jako, że została nam do wykorzystania połowa pęczku z kolendry, warto jej nie zmarnować, a wykorzystać!